О споменицима жртвама усташког терора у граду Госпићу

Из казнионице (ткз. Geriht) у Госпићу, 15.фебруара 1945. г. ухапшеници, након што су били страховито мучени и злостављани, изведени су, те потом повjешани по Госпићу.

У знак сjећања на њих, као и хиљаде невиних жртава усташког терора коjи су нашли смрт у безданима Јадовна, Пага, Велебита и велебитског подгорjа, поред православног гробља Јасиковац у Госпићу, подигнут jе споменик коjи симболизује вjешала. Између  високих вjешала налазио се базен, jезеро суза и статуа жене – симбол маjке коjа оплакуjе своjе наjмилиjе.

Ивана Дошена-Сокола, секретара Окружног комитета СКОЈ за Округ Лику и Ђуру Чалића, члана Окружног Комитета КПХ за Лику, убили су усташки одметници у шестом мjесецу 1945.г.. Њих двоjица сахрањени су у центру Госпића. На том мjесту, испред зграде Окружног суда у Госпићу и злогласне казнионице, налазио се споменик палим борцима и свим жртвама фашизма. У протеклом рату, срушено jе у Републици Хрватскоj, преко 3000 споменика  НОБ-и и цивилним жртвама рата. Посмртни остаци двоjице поменутих бораца никада нису есхумирани, него се и данас тамо налазе, испод новог споменика.

Изнад њих jе подигнут споменик “домовинском рату”.

Преносимо дио текста др Косте Поповића, посвећен споменику на Јасиковцу:

“Обележавање страдања жртава на Јадовну споjено jе са двадесетом годишњицом устанка и револуциjе у организациjи Савеза бораца НОР и одржана jе 27. јула 1961. у Госпићу. При томе jе доминирала прослава устанка и револуциjе. То jе утицало и на обележавање споменика страдалим жртвама терора и геноцида. На Јасиковцу краj госпићког гробља откривен jе споменик са скулптуром Личанке, маjке коjа оплакуjе жртве, посвећен жртвама фашистичког терора из Лике и других краjева побиjених од усташа на Јадовну. На плочи испод споменика jе наведено да jе „њихово страдање допринело победи револуциjе, братству и jединству под руководством Комунистичке партиjе“. У говорима политичара jе истицано да jе крвљу жртава Јадовна и других стратишта „цементирано братство и jединство наших народа“.

Др Коста Поповић

Из књиге: СПОМЕНИЦА грађанима Сремских Карловаца жртвама немачке агресиjе и усташког терора и геноцида од 1941- до 1944. године / уредник Коста Поповић.

Циjели текст погледаjте овдjе:

ПРВЕ ЖРТВЕ УСТАШКОГ ТЕРОРА И ГЕНОЦИДА У СРЕМСКИМ КАРЛОВЦИМА, ХАПШЕЊЕ ИСТАКНУТИХ ГРАЂАНА ЈУНА 1941. ГОДИНЕ И ЊИХОВО СТРАДАЊЕ У ЛОГОРУ ЈАДОВНО

Преузето са: Јадовно

Нема коментара

Напишите коментар