АКТУЕЛНО:

О старијој популацији у Бискупији још има ко да брине

Другу фаза пројекта „Зажели“ представило је и удружење „Жене косовске долине“ из општине Бискупија. Прилику за послом добило је 25 жена које ће, кроз наредних годину дана, бринути о старијој популацији са подручја ове али и неколико суседних општина.

Удружење Жене косовске долине, из општине Бискупија, представило је другу фазу пројекта „Зажели“ кроз који ће се, уз редовни програм „Помоћ у кући“, у периоду од годину дана, 39 запослених бринути о 268 корисника, углавном старије животне доби, са подручја ове али и других општина.

– Промоцију пројекта који смо, и ове године успели да реализујемо први у нашој средини, искористили смо као прилику да све наше запосленике окупимо на једном месту и да са њима прославимо почетак још једне успешне радне сезоне која је сада пред нама. Прилику за посао сада је добило двадесет и пет жена које ће бринути о 175 корисника са подручја општина Бискупија, Кистање и Ервеник. Сада нас је у колективу укупно 39 запослених, и у односу на наш почетак заиста смо поносни на ту бројку.

-Укупан број корисника са поменутих општина, уз још неке из града Книна, сада је 268 а ту су и они који су обухваћени програмом „Помоћ у кући“ који проводимо у континуитету седам година. То је, од самог почетка, био и наш примарни циљ, да запослимо што више жена и да бринемо о што више старијих особа, јер живимо у средини где превладава старије становништво и брига о њима је заиста неопходна – каже председница Удружења Радмила Берић, која са поносом истиче да у општини Бискупија више нема старије, болесне и немоћне особе која је ускраћена за овакав вид помоћи, али и да више нема радно способних жена које нису добиле прилику за посао.

Укупна вредност друге фазе програма „Зажели“ у удружењу „Жене косовске долине“ износи 2.300.000 куна за годину дана, а у потпуности је финансиран из Европског социјалног фонда. Партнери на пројекту су Центар за социјалну бригу и Пучко отворено училиште из Книна, општина Бискупија, као и обавезни партнер Хрватски завод за запошљавање са којима, како кажу у овом Удружењу, имају дугогодишњу успешну сарадњу.

– Ове године програм је скраћен на период од годину дана, са могућношћу да се касније продужи на период од три године. Жене су пријављене на минималне плате али је остављен простор послодавцима за неке додатне приходе. Све наше жене добиће накнаду за Божић, омогућено им је даље школовање односно едукација а обезбедили смо их са опремом која им је неопходна за терен, као што су прслуци, јакне и остале потрепштине како би их што више заштитили у долазећем зимском периоду. Сви корисници добијаће хигијенски пакет на месечном нивоу. То су неке од погодности које смо им уз плату, као послодавци, успели обезбедити. Партнери који су са нама и на овом пројекту су већ наш дугогодишњи сарадници и пријатељи, једнима помажемо ми запошљавајући жене, други помажу нама кроз различите врсте усмеравања и едукација, и сви заједно радимо једну добру и корисну ствар за нашу заједницу – појашњава Радмила Берић.

Успешна сарадња са Пучким отвореним училиштем из Книна

Оно што истиче као посебно важно јесте едукација и оспособљавање жена за рад са старијим особама, али и за неке друге афинитете које имају а које могу бити на корист свима. На обострано задовољство ту је, пре свега, и сарадња са Пучким отвореним училиштем из Книна.

– Са овим Удружењем сарађујемо дуги низ година на спровођењу пројеката оспособљавања њихових запосленица. Кроз наш програм едукације прошле су бројне неговатељке, дадиље, али и поврћари, пчелари и бројна друга занимања. Сви програми састоје се од теоретске и практичне наставе, теоретска је у нашим просторијама, а практичну наставу спроводимо зависно о занимању. Геронтодомаћицама се најчешће признаје практична настава, јер управо те послове и раде обилазећи старију популацију на терену.

-Након полагања испита, уверење које добију уписује им се у Е радну књижицу и конкурентне су на тржишту рада, тако да се ради о верификованим програмима. Ми често долазимо у просторије Удружења и заједно са њиховим корисницима одаберемо нека од занимања, по њиховим афинитетима и досадашњој завршеној школи, усмеравамо их и едукујемо како би могли даље напредовати – појашњава начин сарадње ВД директорка Пучког отвореног училишта из Книна Сандра Жулј – Цигић.

Пројекат који је помогао свима, и корисницима и запосленима

Све запослене жене пружаће помоћ у кући старијим и немоћним особама у зависности од њихових потреба, почевши од набавке основних животних намирница, лекова, плаћања рачуна али и одржавању стамбеног простора. Прилика да имају посао, посебно онима које ће радно искуство стицати по први пут, кажу, више је него драгоцена и биће на обострану корист како њима тако и њиховим корисницима.

– Ово је мој први посао у удружењу „Жене косовске долине“ и могу рећи да сам више него задовољна јер максимално излазе у сусрет како нама запосленицама, тако и нашим корисницима. За сада бринем о седморо старијих људи и свима њима је заиста потребна помоћ, да ли се радило само о набавци неких намирница, одласку доктору или поспремању по домаћинству, свеједно, битно је да им на било који начин олакшамо тај позни период живота. Узевши у обзир да сам ја мајка једног првачића, којем треба и времена и пажње да се ухода са својим школским обавезама, овај посао ми даје ту флексибилност да се сама организујем и свакако да ми је то онда врло практично. Ја помажем другима, други помажу мени и на крају смо сви задовољни – каже једна од запосленица на пројекту „Зажели“ Марина Радуловић.

Слично размишљање дели и Данијела Стојановић, мајка тројице малолетних дечака која ће, како каже, поред посла искористити и могућност едукације за исти.

– Посао је свакако више него добродошао, јер до сада нисам била запослена. Живим са супругом, свекрвом и три мала сина тако да ће нам још један приход у кући свакако много значити. Како и сама живим у селу, окружена углавном старијом популацијом, знам колико та помоћ значи људима који су у позним годинама, а мени ће обилазак и помоћ њима бити на корист и задовољство. Кроз овај пројекат укључила сам се у програм едукације за неговатељке и тренутно обављам праксу у једном дому за старије и немоћне у Книну. Све оно што тамо научим лакше ћу применити и добро ће ми доћи код обиласка мојих корисника на терену – задовољно ће Данијела, истичући да је предност оваквог посла лакша организација свих осталих животних обавеза.

Оно на чему ће радити у наредном периоду, поред актуелног пројекта, из удружења „Жене косовске долине“ не желе много унапред да промовишу али, како кажу, и поред мањка незапослених, немају намеру да се зауставе на овоме. Тренутно је у току разрада пројекта полудневног боравка, односно кухиње у којој ће се припремати топли оброци за све кориснике о којима сада брину. Циљ им је да сваки од њих, на дневном нивоу, на кућну адресу добије кувани и топли оброк. За реализацију истог не недостаје им, додају, ни воље ни ангажовања, и надају се да ће у што скоријем периоду започету причу надоградити и овим делом. Бригу о старијим становницима свога краја, сматрају задовољством а не обавезом, надајући се да ће на такав начин дати најбољи и највећи допринос заједници у којој живе.

Извор: srbi.hr

Нема коментара

Напишите коментар