Обележен Дан сећања на Јадовно

Удружење „Јадовно 1941“ из Бањалуке обележило је тринаесту годину заредом Дан сећања на то стратиште. У комплексу логора смрти Госпић–Јадовно–Паг на територији Независне Државе Хрватске, само током 1941. године убијено је 40.000 Срба, Јевреја и Рома. Помен невиним жртвама служили су свештеници Српске православне цркве.

Аутор: Миленко Марковић

Скривена у велебитској шуми, налази се злогласна Шаранова јама, једно од места где су усташе већ у прва четири месеца од проглашења Независне Државе Хрватске на најсуровији начин убиле хиљаде Срба.

Обележен Дан сећања на Јадовно

Обележавању тог злочина присуствовало је око две стотине грађана, од којих су многи рођаци или потомци жртава.

Отац Варнава Дамјановић из манастира Трескавица, који је служио парастос, рекао је да је Јадовно место на којем је можда најбоље ћутати.

„Данас, када je свет залуђен шаренилом, лепотом, могућностима, заборавља да свему томе има крај. Ово место тако гласно ћутећи говори, и тако гласно, уста не отварајући, поучава како је псалмопојац говорио, онима који имају уши да чују и очи да виде“, поручио је oтац Варнава Дамјановић.

Бивши члан Председништва БиХ из редова српског народа Младен Иванић подсетио је да су у јамама Јадовна, Лике и Пага људи убијани само зато што су Срби. Упозорио је, такође, да се морамо борити против културе заборава.

„Ми као народ знамо и заборавити. Мислим да смо помало заборавили Стару Градишку, Јастребарско, као и многа друга места страдања. То никако није добро. Посебно не за млађе генерације, јер оно што чини срж овог народа јесте наша црква, али и бројне наше жртве које су страдале само зато што су припадале српском народу“, истакао је Иванић.

Један од потомака жртава Ђурђица Драгаш је прочитала своју песму „Маљ“, посвећену жртвама усташког геноцида.

Захваљујући Душану Басташићу, председнику Удружења „Јадовно 1941“ из Бањалуке, већ 13 година обележава се страдање Срба у Лици и осталим деловима такозване НДХ. Осим тога, Басташић је помогао и да се истина о усташким злочинима чује и у свету.

„У Бањалуци, организовали смо 2011. године прву међународну конференцију о Јадовну. Дан касније, довели смо на ово место учеснике из многих земаља. На обележавању 70. годишњице од покоља, један од учесника, професор доктор Рафаел Израели са Хебрејског универзитета у Јерусалиму, препознао је потребу и важност да се истина о госпићкој групи логора пронесе светом“, рекао је Душан Басташић.

Додао је да је професор Рафаел Израели у Америци објавио књигу под насловом Death camps in Croatiaе, у којој је читаво поглавље посветио овом логорском систему, наводећи резултате истраживања др Ђуре Затезала о најмање 40.123 жртве.

„Наше удружење је издало ту књигу на српском језику, под називом ‘Логори смрти у Хрватској’“, навео је Басташић.

Брзина којом су власти НДХ приступиле убијању Срба на својој територији показује да је постојао геноцидни план који је припреман деценијама раније.

Свирепост коју су том приликом показали, шокирала је чак и немачке и италијанске окупаторе, што је потврђено њиховим извештајима које су слали Берлину и Риму.

Извор: Радио Београд 1

Преузето са: Јадовно

Нема коментара

Напишите коментар