„У Сарајеву убијено око 11.000 Срба, за злочине нико није одговарао“

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да постоје подаци које говоре да је у Сарајеву у посљедњем рату убијено око 11.000 Срба, али да за те злочине нико није одговарао.

Додик је истакао и да поштује све жртве без обзира којем народу припадале, али да не може да дозволи да се негирају злочини који су се догодили над Србима.

– За те злочине нико није одговарао јер су направили суд у Сарајеву који би требало да суди Србима, а 150.000 Срба је истјерано из Сарајева – рекао је Додик за телевизију Хепи.

Према његовим ријечима, међународна заједница је чак заговарала да се направи суд или тијело које треба да утврди колико Срба је страдало у Сарајеву.

– Убијено је око 11.000 Срба и ми имамо податке о томе, али их никада нисмо верификовали јер у ту комисију неће да уђу муслимани, а странци сада бјеже од тога – рекао је Додик.

Напоменуо је да је међународна заједница, у исто вријеме када се формирала и Комисија за Сребреницу, „узела“ ту комисију и навела да је у Сарајеву убијено 8.000 Срба, те истакао да то није истина.

– Три пресуде Хашког трибунала говоре различите бројеве. То је недостојно да на такав начин причамо о жртвама – рекао је Додик.

Он је навео и да поштује све жртве, те да је био у Сребреници, положио вијенце и разговарао са мајкама које су изгубиле дјецу. „У чему је разлика између мајки које су изгубиле сина, осим у томе што носе различите мараме“, рекао је Додик.

Истакао је да су случајеви страдања болни, нарочито када страдају дјеца, без обзира да ли су муслиманска или српска.

– Ту бол треба поштовати. Међутим, ако се то политизује и ако се говори да постоје жртве само на једној страни, онда морам реаговати и не можемо да пустимо ту причу у којој се поричу злочини који су почињени над Србима, као што су то поједини тражили од нас – рекао је Додик.

Он је напоменуо да је и Хрватска очишћена од Срба, а да су у бившој Југославији били највећи страдалници.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар