Обележен значајан јубилеј српске цркве

Уз благослов владике осечкопољског и барањског Херувима, а на нивоу барањског намесништва ове епархије, пригодном академијом у Белом Манастиру је обележен веома важан и значајан јубилеј – 800 година аутокефалности Српске православне цркве.

Српска православна црква ове године обележава поменути јубилеј и с тим у вези у целом свету обележиће се ова годишњица као успомена на један од најважнијих догађаја у историји српског народа. Самом обележавању придружила се и Епархија осечкополјска и барањска, а поред неколико парохија јубилеј је обележен и на нивоу барањског намесништва.

– Свештенство архијерејског намесништва барањског са овдашњим вероучителјима одлучило је још раније да ову годину, која је и јубиларна, посветимо управо обележавању ове значајне годишњице. Пре данашње академије јубилеј смо још у марту обележили у Дарди и Кнежевим Виноградима. Потребно је напоменути да нам је ова академија заиста важна јер смо успели да окупимо овај малобројни народ у Барањи, јер опште познато је да је из Барање отишло јако пуно младих лјуди, али упркос свему још увек имамо снаге и могућности да организујемо нешто овако – нагласио је архијерејски намесник барањски протојереј – ставрофор Ђорђе Ковачевић.

Српска црква своју аутокефалност добила је 1219. године када је за првог српског архиепископа поставлјен Свети Сава, брат тадашњег српског кралја Стефана Првовенчаног. Архиепископија ће 1346. године након проглашења српског царства бити уздигнута на степен патријаршије.

– Овај јубилеј је веома значајан не само за нашу цркву него и за целокупан наш народ. Обележавањем овог јубилеја ми се сећамо и свих оних који су допринели стварању јаке српске средњовековне државе па самим тим и стварању српске цркве. Када то кажем ту пре свега мислим на Светога Саву који је био свестрана личност и како многи тврде један од најзнаменитијих лјуди тог периода не само међу Србима, него и шире – истакао је професор историје Зоран Јакшић који је говорио на поменутој академији.

 

Значај обележавања јубилеја

Сваки јубилеј је на свој начин посебно важан, а они који имају национални карактер тек имају своју снагу и важност. Да би се достојанствено обележили неопходне су академије оваквог типа, али и стручни и научни скупови на којима би се додатно расветлио и уобличио поменути период.

– Овакве академије су веома значајне поготово на овом нашем простору. Значајно је да народ схвати и види како је настала српска црква који је њен историјски значај кроз векове а нарочито у периоду када није било српске државе. Нажалост, мало смо свесни овог, али и других значајних националних јубилеја, али ту смо да стално учимо, да истакнемо да су нам и црква и национална историја веома важни поготово у контексту очувања националног идентитета – напоменуо је Јакшић.

На академији која је одржана у биоскопској сали у Белом Манастиру поред професора Јакшића, у уводном делу беседу је одржао прота у пензији Михајло Марјанац, а у културном и уметничком делу учествовали су Георгије Ковачевић, Хранислава Месарић, те ученици средњих школа у Белом Манастиру.

Преузето са: srbi.hr

Нема коментара

Напишите коментар