АКТУЕЛНО:

Обиљежена храмовна слава Свети Пророк Илија у Грмовцу

Храм Св. пророка Илије у земунском насељу Грмовац 2. августа је прославио своју храмовну славу. Уочи празника у храму је служено празнично вечерње богослужње које је служио архијерејски намесник земунски протојереј Страхиња Голијан уз саслужење протонамесника Слободана Чавке, старешине храма Св. апостола Матеја у Сурчину и присуство верног народа. Својим присуством и појањем за певницом празник су увеличали и протојереј Александар Цвитановић старешина храма Св. Петке у Сурчину и јереј Милан Ковачевић старешина храма Св.Варнаве Хвостанског из Петроварадина. Протојереј Страхиња Голијан обратио се верном народу пригодном беседом честитавши навечерје празника и потсетивши на јачину вере Св. пророка Илије и његово поуздање у Бога усмеравајући све присутне да следе пример Св. пророка Илије.

На сам дан храмовне славе служена је литургија у храму коју је служио архијерејски намесник подунавски и старешина храма Рођења Пресвете Богородице у Сремској Каменици протојереј – ставрофор Гавро Милановић уз саслужење протојереја Милана Алимпића старешине храма Преноса моштију Св.Николаја у Добановцима, јереја Јулијана Тодоровића из Добановаца и присуство многобројног верног народа, а својим појањем за певницом празник је увеличао и архијерејски намесник бечејски протојереј Владислав Пајић из Епархије бачке. По завршетку Св. Литургије извршен је обред литијског хода око храма, чин освећења славског колача и избор нових кумова.

Протојереј – ставрофор Гавро Милановић у беседи и обраћању присутним гостима и верницима је поручио да је ово велики дан за цео род људски.

„Ово је дан наше радости и сусретања у молитви, вери и делима нашим са Господом. Данас се сећама разговора Св пророка Илије са Богом када је тражио од Бога помоћ како да се народ избави и оплемени и почне да чини добро. Бог нам дарује много тога доброг, али ако не препознамо дар божији онда може да дође и казна, да изгубимо оно што имамо да бисмо почели да ценимо његову вредност. Тако је у време пророка Илије стала киша, затворио је небо за три године и шест месеци, да људи знају која је вредност те кише и ко је шаље, да знају која је вредност онога што нам земља даје, да знамо ко је тај дародавац и када се људи поправе онда Свети Илија тражи да се небо отвори и падне киша и награди се народ. Данас имамо у изобиљу свакога добра, али чује се људски јаук где се жалимо и како нам стално нешто није добро. Нека чује Бог да смо захвални, кажимо хвала Господу на здрављу и имању“, поручио је ставрофор Гавро Милановић честитајући свима славу уз речи да молитве свих присутних чује и услиши Св. Илија, а новим кумовима славе за следећу годину председнику Црквеног одбора Саши Бјелајцу и свештенику Владимиру Милановићу, честитао је на избору.

Старешина храма јереј Владимир Милановић у изјави за „Српско коло“ истакао је важност храмовне славе као дана прославе Грмовачког заступника пред престолом Божијим.


„ Овај дан представља један од најзначајнијих дана у години за све нас који живимо у овом месту. Данас на дан Св.пророка Илије као и претходних година оволики број људи који се окупио да се једнодушно помоли Господу и нашем Св. Илији показује јединство овог народа, који иако је у годинама које су за нама имао мноштво егзистенцијалних проблема и наставио изнова и изнова да се окупља у својој светињи и ниједног тренутка није окренуо леђа својој цркви, него је поуздајући се у Господа прослављао свог заштитника. Наш храм од самог почетка и настанка насеља бригом и старањем мештана уздизао се и представљао својеврстан споменик страдања нашег народа, а у последњих три године подршку у уређењу храма пружа и надлежна општина Земун те је храм и околина храма уређена и добија свој коначан изглед“, нагласио је старешина храма Владимир Милановић.

Овогодишње куме Славе Мирјана Нерац и Слађана Пантић потрудиле су се да припреме послужење за све присутне. Након Св. Литургије гости, домаћини и присутни мештани села послужили су се славском трпезом у порти храма и црквеној сали. У поподневним сатима као што је то обичај већ дуги низ година уследило је народно весеље коме сваке године присуствује велики број људи како из самог места тако и из целе околине Београда.

У Грмовцу су Светог пророка Илију прославили и чланови Завичајног клуба Кордунаша из Београда, који су присуствовали литургији.


Грмовац као једно од већих избегличких насеља у општини Земун дуго година борило са многобројним проблемима. Према речима мештана дуги низ година Грмовчанима отежава свакодневни живот недостатак вртића, школе, амбуланте, поште итд.

„ Неки од тих проблема су у извесној мери решени, прошле године општина Земун је асфалтирала улицу која ће омогућити да градски аутобус пролази кроз цело насеље, асфалтиран је паркинг испред цркве Св.Илије, а и омогућен је и школски аутобус који превози ђаке до Добановаца у школу и враћа их кући. Тренутно се реконструише део пута од Грмовца према Добановцима, који нам је од великог значаја за свакодневни живот, а најављено је и решење прикључења на електро мрежу што је последњих година представљало највећи проблем за велики број становника нашег насеља“, тврде мештани додајући да се надају да ће ово приградско насеље уз подршку општине Земун ускоро решити и остале проблеме са којима се суочава и добити све неопходне услове за живот.

новинар „Српског кола“

Весна Пешић

Нема коментара

Напишите коментар