Обележено 80 година од битке на Козари – симбола страдања и отпора српског народа

На Мраковици је обележено 80 година од битке на Козари, симбола страдања и отпора српског народа у борби против нациста и усташа у Другом светском рату, у којој је убијено око 40.000 цивила, а 68.000 је одведено у логоре, међу којима више од 23.000 деце. Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик поручио је да Српска и Србија шаљу јединствену поруку да страдање српског народа на Козари не сме бити заборављено.

Непријатељска офанзива на Козари под кодним називом „Западна Босна“ почела је 10. јуна 1942. године, што је био увод у један од настрашнијих злочина почињених над српским народом.

Немачке и усташке јединице са око 35.000 војника затвориле су обруч око слободне територије козарске области, а у опкољеном подручју 3.500 бораца Другог крајишког партизанског одреда бранило је збег са око 80.000 српских цивила.

Током непријатељске офанзиве на Козари и у Поткозарју спаљено је, уништено и опљачкано 140 села.

Партизанске јединице су у ноћи 3. на 4. јули 1942. године, након интензивне битке, пробиле обруч код брда Патрија између Приједора и Козарске Дубице.

Из непријатељског обруча успело је да се пробије око 800 бораца и 10.000 цивила. Заробљено је 68.600 српских цивила, међу којима више од 23.000 деце који су одведени у логоре Јасеновац и Стару Градишку, где су подвргнути мучењу и најсуровијим методама убијања.

Додик: Страдање на Козари не сме бити заборављено

Милорад Додик је истакао да је заједно с председником Србије Александром Вучићем раније договорио да заједно обележавају важне датуме из српске историје, а један од њих је Козара.

„Козарачка епопеја живи и живјеће. Зато смо овдје заједно и шаљемо јединствене поруке“, рекао је Додик.

Нагласио је да сваке године на тој манифестацији сећања чује сазнање о Козари које је, како је рекао, увек сазнање о страдању, а никада није сазнање о правди.

„Монструм од НДХ је организовао логоре за дјецу кроз које је прошло 23.000 козарачке дјеце. Та дјеца су била једина дјеца на свијету која су имала свој логор, то је урадила НДХ, то је била званична политика те државе“, истакао је Додик.

Навео је да све генерације Козаре и Поткозарја то памте, као и он, јер је васпитан на страдању Козаре.

Указао је да је представа коју је стекао у породици о усташама и Немцима била толико стравична да и данас понекад осети страх од њих.

Додик је подсетио и да је, како је навео, Титов режим о томе говорио другачије.

Вулин: Морамо створити српски свет да се не би поновила Козара

Изасланик председника Србије Александра Вучића, министар унутрашњих послова Александар Вулин поручио је на Мраковици да се не ствара српски свет да би неком претио већ да се не би поновила Козара.

„Дужност ове генерације је да створи српски свет. Не ствара се српски свет да би неком претио, већ се ствара српски свет да се не би Kозара поновила. Деценијама смо мислили да се Kозара неће и не може поновити, јер смо ћутали о Kозари и Јасеновцу, а онда су дошле ‘Олује’“, истакао је Вулин.

Да не би било „Олуја“, да се не би понављале слике бескрајних прогнаника, како је нагласио министар, морамо створити српски свет и од Срба направити јединствен политички народ, као што је и сваки други под капом небеском, сваки који хоће да траје и сваки који хоће да опстане.

Указао је да Европу не боле српске сузе и патња и да у прилог томе говори и чињеница да нико од страних званичника није дошао нити у Братунац нити на Kозару да се поклони српским жртвама и затражи опрост у име својих предака.

Код спомен-крста парастос страдалим служило је свештенство Епархије бањалучке, а након тога су положени венци и цвеће на централни споменик.

Извор: РТС

Нема коментара

Напишите коментар