Служен парастос јадовничким жртвама

У организацији Удружења „Јадовно 1941“ обиљежена је 81 година од страдања више од 40 хиљада Срба и Јевреја у комплексу усташких логора смрти Госпић – Јадовно – Паг. Парастос жртвама служен је код Шаранове јаме на Велебиту. Код јаме Тучића понор постављен је освештани крст.

Госпић – Јадовно – Паг био је први комплекс логор смрти у Независној Држави Хрватској. За само 132 дана постојања комплекса логора Госпић – Јадовно – Паг, усташе су од маја до августа 1941. године убиле најмање 38.000 Срба и двије хиљаде Јевреја. Међу жртвама су два стрица Милета Гњатовића из Приједора и отац Божидара Ђокића из Рогатице, који је убијен када је Божидар имао шест мјесеци.

Око стотину људи свих генерација из Српске, Србије, Хрватске и Словеније окупило се да би одало пошту невиним жртвама Госпићког комплекса логора смрти.

Парастос је служен код једног од највећих стратишта, Шаранове јаме на Велебиту, у коју су бачене хиљаде Срба, међу којма и митрополит дабробосански Петар Зимоњић.

– То је поклоничко путовање јер треба обиљежавати помен жртвама, поготово невино, невино. Наша дужност као хришћана је да се сјећамо да обиљежавамо, да се сјећамо жртава – каже Никола Милованчев из Љубљане.

У манастиру Медак постављен је крст, који је прошле године требало да буде постављен уз јаму Бадањ, али је то забранио градоначелник Карлобага. Крст је постављен и уз јаму Тучић понор код Грачаца.

– Упорно, истрајно, 13 годину за редом обиљежавамо Дан сјећања на Јадовно и данас ево код јаме Тучић понор, ако Бог да, постављамо наш десети часни крст. Људи се питају зашто само крстове. Зато што је само то и дозвољено на овим мјестима страдања. Богу хвала, све више људи овдје долази, види се да их занима тај дио породиче и националне историје – рекао је Душан Басташић предсједник Удружења „Јадовно 1941“.

У Штикади код Грачаца одржан је историјски час на којем је учесницима обиљежавања предочен обим страдања српског народа у Лици и шире у Независој Држави Хрватској.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар