Обиљежен Дан 30. пјешадијске дивизије Војске Републике Српске

У Мркоњић Граду обиљежен је Дан 30. пјешадијске дивизије Војске Републике Српске и тим поводом служен је парастос за 1.150 погинулих бораца ове дивизије у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

Парастос је служен на Тргу српске војске код централног споменика, а потом су вијенце положиле бројне делегације и предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија.

Предсједник Удружења 30. пјешадијске дивизије и начелник безбједности у команди дивизије Мирко Матић рекао је новинарима да данас обиљежавају 30 година како се појавила ова дивизија која је крајем 1991. и почетком 1992. године дала огроман допринос у организовању српског народа за одбрану.

„И прије формирања војске Републике Српске, 30. дивизија је извела Купрешку операцију, као једну од првих операција на просторима БиХ, што је био један од показатеља моћи и снаге будуће војске Српске“, нагласио је Матић.

Припадник дивизије Остоја Дулић рекао је да су оваква окупљања и његовање значајних датума за њих изузетно важни и да свему овоме треба прилазити плански и осмишљено.

Након парастоса за 1.150 погинулих бораца 30. дивизије и полагања вијенаца, одржано је свечано обраћање посвећено овој дивизији Војске Републике Српске, као и обилазак спомен-собе бораца Мркоњић Града.

Извор: Глас Српске

Нема коментара

Напишите коментар