АКТУЕЛНО:

Обиљежен дан формирања „Гарде Пантери“

Удружење ветерана „Гардa Пантери“ из Бијељине обиљежило је данас 28 година од оснивања Специјалне јединице Војске Републике Српске /ВРС/ Гарде „Пантери“, чијих је 105 бораца положило живот за одбрану Српске.

Чланови Удружења положили су вијенац на централни споменик ослободиоцима у граду, у присуству породица погинулих.

Предсједник Удружења Петар Цвијетиновић истакао је да је ова бригада, у саставу Источнобосанског корпуса Војске Републике Српске, од оснивања била ангажована тамо гдје је било најтеже и дала је огроман допринос у одбрани српског народа и Републике Српске.

„Гарда `Пантери` била је ангажована на готово свим ратиштима Српске, а као једна од бриљатних ратних акција ове бригаде је пробој ка Смолући и спасавање око 7.000 Срба са тог подручја из непријатељског обруча“, рекао је Цвијетиновић новинарима.

Гарда „Пантери“ основана је 2. маја 1992. године, њен легендарни командант био је Бранко Пантелић Пантер, чији гроб су данас обишли чланови Удружења, као и мјеста гдје је сахрањено још 13 њихових сабораца.

Tоком борби у одбрани српских територија рањено је 858 гардиста, а кроз бригаду је прошло готово 2.000 бораца.

Сјећање на херојски пут ове специјалне јединице чува Удружење ветерана „Гарда Пантери“ у Бијељини у чијем су чланству и дјеца погинулих сабораца.

Вест преузета са: Срна

 

Нема коментара

Напишите коментар