Обиљежен дан одбране Братунца

У Братунцу је данас обиљежена 31 година од одбране овог мјеста од паравојних муслиманских јединица које су намјеравале да заузму општинске институције и преузму власт у овој општини.

Организатор је Удружење грађана „Источна алтернатива“ Републике Српске које већ осам година обиљежава овај датум.

Предсједник Удружења Војин Павловић рекао је да су на данашњи дан 1992. године спријечене муслиманске формације да преузму власт, блокирају прелазе на Дрини и изврше припремани покољ над српским становништвом јер су већ имали сачињене спискове за ликвидацију који су тада пронађени.

Он је истакао да су се муслиманске формације спремале да запосједну ово мјесто, побију и протјерају српско становништво и онемогуће везу српског народа из БиХ са Србијом у предјелу средњег тока Дрине.

Павловић је напоменуо да Бијељина, Зворник и Власеница обиљежавају дане одбране тих мјеста, те позвао руководство општине Братунац и организације проистекле из рата да организују обиљежавање 17. априла као дана одбране Братунца и сјећања на јунаке који су организовали ту одбрану.

Обиљежавању Дана одбране Братунца присуствовали су предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић и предсједник Скупштине општине Братунац Јово Челановић.

Којић је нагласио да је захваљујући људима који су учествовали у одбрани Братунца спријечен покољ који се припремао над српским становништвом, а почињен је у бројним српским селима око Братунца и Сребренице.

Након кратког обраћања на Тргу Милоша Обилића, положено је цвијеће и одата почаст у Спомен-соби погинулим борцима у овом мјесту.

Извор: Глас Српске

Нема коментара

Напишите коментар