Обиљежен Дан сјећања на страдале и прогнане Србе у „Олуји“

У насељу Бусије код Београда обиљежен је Дан сјећања на све страдале и прогнане Србе у хрватској оружаној акцији „Олуја“.

Обиљежавању Дана сјећања присуствовали су бројни грађани, највиши званичници Републике Српске и Србије, те патријарх српски Порфирије, који је обраћању рекао да не смијемо заборавити овај страшан злочин, али да морамо опростити.

Обиљежавању су присуствовали предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, премијер Радован Вишковић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Србије Александар Вучић и премијерка Србије Ана Брнабић.

Додик је у обраћању рекао да су Срби страдалнички народ који је слободу увијек дијелио са другима, те да је „мир наш свети завјет“.

Вучић је поручио да више никада неће више бити „Олује“ ни „Бљеска“.

Хрватске снаге су 4. августа 1995. године напале Републику Српску Крајину – територију формално под „заштитом“ мировних снага УН, начинивши низ злочина и протјеравши 250.000 Срба.

У злочиначкој акцији „Олуја“ је, према евиденцији Веритаса, 1.872 Срба погинуло и нестало.

Хрватска војска је током офанзиве и након напада Крајине починила злочине над српским цивилима, а спаљено је више од 22.000 српских кућа.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар