Обиљежен Дан сјећања на страдалу дјецу у Источном Сарајеву

Основна школа „Свети Сава“ у Источном Новом Сарајеву обиљежила је Дан сјећања на страдалу дјецу Српског Сарајева, са посебним акцентом на њене ученице Наташу Учур и Милицу Лаловић, које су синоним страдања дјеце на подручју Сарајевско-романијске регије.

У дворишту школе положени су вијенци на спомен-обиљежје.

Вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић рекао је да се овим поменом сјећамо не само Милице и Наташе, већ и све невино страдале дјеце током протеклог рата.

Он истиче да податак од више од 100 убијене дјеце на подручју Сарајевско-романијске регије, те скоро 500 дјеце српске националности током Одбрамбено- отаџбинског рата свједочи о томе да је то био изузетно суров и тежак рат.

Изасланик српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић рекао је да ниједан представник неке од амбасада у БиХ, осим Србије, никада није дошао да се поклони сјенима невино страдале српске дјеце.

Томић наглашава да су у протеклом рату страдали људи на свим странама, али да се морају поштовати и српске жртве, посебно када је ријеч о дјеци.

Он је подсјетио да, нажалост, одговорне за ова звјерства још није стигла рука правде, али да се упркос томе стално мора инсистирати на томе и тражити њихова одговорност.

Директорка Основне школе „Свети Сава“ Жељка Топалић рекла је да се на овом мјесту окупљају са поруком да се никада не понове злочини који су се догодили у протеклом рату, као и да се отргне од заборава све оно што су дјеца доживјела.

За вријеме примирја, 11. марта 1995. године, снајперским хицима убијене су ученице ОШ „Свети Сава“ Наташа Учур и Милица Лаловић које су безбрижно играле ластиш испред своје зграде у сарајевском насељу Грбавица које је тада било под српском контролом.

За Дан сјећања на убијену и страдалу дјецу Српског Сарајева проглашен је 11. март, а 2018. године у дворишту Основне школе „Свети Сава“ подигнуто је и спомен-обиљежје посвећено најмлађим страдалницима.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар