Обиљежен дан Требињске бригаде

Парастосом у Цркви Светог цара Лазара, дефилеом до Споменика браниоцима Требиња, прислуживањем свијећа и полагањем цвијећа, те обиласком Спомен-собе, данас је свечано, али скромно због пандемије, обиљежено 28 година од оснивања Требињске бригаде.

Предсједник Борачке организације Требиње Дејан Бодирога рекао је да је ове године тај важан дан за Требиње обиљежен скромно и у складу са свим препорученим мјерама заштите од вируса корона.

„Не обиљежавамо једну битку, једну офанзиву, него једну епоху. Ми који смо учествовали у томе можемо бити поносни што смо се родили у времену у коме смо могли да бранимо свој народ“, истакао је Бодирога.

Бодирога је рекао да су најтежи тренуци у рату били када су гинули саборци.

Припадник Требињске бригаде Србо Шкеро навео је да су се данас окупили и присјетили страдалих сабораца и пријатеља.

„Ништа не смије отићи у заборав и зато се окупимо сваке године. А, ово тренутно вријеме нам није дозволило да данашњи дан обиљежимо свечаније“, рекао је Шкеро.

Један од команданата Требињске бригаде Светозар Аћимовић истакао је да данашњи дан представља много за њега и остале борце.

„Представља сјећање на 258 припадника Требињске бригаде који дадоше свој живот и уградише кости у темељ Републике Српске. Требињска бригада је имала искључиво одбрамбени карактер, наш задатак је био да бранимо Требиње и у томе смо успјели“, каже Аћимовић.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић поручио је да је ово велики дан за град, али и да се жртве храбрих Требињаца треба сјећати сваког дана.

Ћурић је нагласио да је требињска Градска управа међу ријеткима у Српској покренула више програма подршке борачкој популацији.

„И поред тешке економске ситуације чији је узрок пандемија вируса корона, град Tребиње ће и ове године спровести програме подршке незапосленим демобилисаним борцима, супругама умрлих бораца и мајкама погинулих бораца, чије ће стамбене јединице бити саниране“, рекао је Ћурић.

Он је истакао да је и даље око 300 демобилисаних бораца без посла, али да руководство града чини све што је у њиховој могућности да помогне тим категоријама, првенствено у проналаску радног мјеста.

Ћурић је нагласио да му је драго што се налази на челу града у времену када је изграђена нова Спомен-соба, посвећена најхрабријима који су свој живот оставили на бранику отаџбине.

Прије 28 година, 13. јула 1992, заустављена је непријатељска офанзива хрватске војске на Tребиње, чиме су храбри борци Tребињске бригаде спријечили заузимање свог града од непријатеља, због чега је тај датум проглашен даном ове јединице Војске Републике Српске.

Вест преузета са: Срна

Нема коментара

Напишите коментар