Данас 27 година од погибије и рањавања Срба у возу код Глине

Данас се навршило 27 година од када је, наишавши на мину близу моста јужно од Глине, експлодирао воз у којем су се налазили српски цивили и у којем су на лицу мјеста изгорјеле Маца Данчула /70/ и Сока Рокнић /43/, а око 30 цивила тешко рањено, саопштено је из Документационо-информационог центра „Веритас“.

Истог дана је у глинској болници вишеструким тешким повредама подлегао и Јанко Радујковић /70/.

Перо Гвојић /36/ је у експлозији остао без обје ноге, Јанко Јакшић /34/ је изгубио једну ногу, као и Ђуро Јаковљевић /44/, док је око 25 путника, углавном жена и дјеце, теже и лакше израњавано.

Међу рањенима је била и четрнаестогодишња Зорана Рокнић, кћер изгорјеле Соке, коју је експлозија избацила из воза, што јој је спасило живот.

Пола часа након експлозије на мјесто несреће су, осим представника српских власти, дошли и представници УНПРОФОР-а, који су истог дана саставили извјештај о овом догађају и доставили га њиховој команди за Сектор Сјевер под шифром „повјерљиво“.

Иако је српска страна указала да је ова операција вођена под хрватском командом која жели да дестабилизује подручје пред најављено отварање моста на Масленици 18. јула, у званичном извјештају је наведено да се „овај догађај може сагледавати у контексту настављања јаких превирања између различитих економских и мафијашких група које су активне у региону и које нису заинтересоване за мирно рјешавање односа између Крајине и Бихаћког џепа, те између Срба и Хрвата“.

„Веритас“ подсјећа да је о овом догађају пред Хашким трибуналом говорио и свједок оптужбе Слободан Лазаревић на суђењу Слободану Милошевићу, хвалећи се да је он, као официр за везу са УНПРОФОР-ом у Кордунашком корпусу, методом дедукције закључио да нису Хрвати извршили диверзију на предметни воз.

Ником у Хагу није био важан Лазаревићев навод да је истрагу вршио зими, иако се трагичан догађај десио у сред љета.

„Убрзо се испоставило да је, `поуздани` свједок Лазаревић авантуриста и хохштаплер свјетског гласа, а истина је да до данас за овај злочин нико није одговарао ни пред домаћим нити пред међународним судовима, а како ствари стоје, мала је вјероватноћа да ће за њега било ко и одговарати“, закључили су из „Веритаса“.

Вест преузета са: Срна

Нема коментара

Напишите коментар