Обиљежен Дан војних старјешина Србије у Кумодражу

Дан резервних војних старjешина Србије београдски резервни официри и подофицири обиљежили су у Кумодражу. Организатор овог догађаја је Општинска организација РВС Вождовац на челу са предсједником Драганом Дивјаком. Овом приликом су положени вијенци на споменике Војводи Степи Степановићу који је рођен у Кумодражу 1856. године. Један се налази у близини куће Војводе Степе, а другi у дворишту ОШ Степа Степановић. Цвијеће је положено и палим борцима од 1912 до 1918. и у Другом свјетском рату споменик који се налази у дворишту Цркве Свете Тројице.

Савез организација резервних војних старјешина Србије (СОРВС Србије) основан  је 1919. године на иницијативу Војводе Степе Степановића, који  је био и почасни предсједник организације. За дан организације узет је 15. септембар, а то је дан када је 1918. године српска војска пробила Солунски фронт. Војвода Степа не само да је имао блиставу војничку каријеру, него је био изузетно поштован. Био је познат и по својој изузетној скромности иако је био војсковођа и министар војске, командант Друге армије у балканским ратовима и Првом свјетском рату и доживотни предсједник Народне одбране.

Драган Дивјак је поздравио све у име Савеза резервних војних старјешина града Београда и општинске организације и општине Вождовац. Наводи да је његовој организацији част да обиљежавања данашњи дан и да ће се залагати код надлежних институција да се обнови кућа Степе Степановића.

– Слобода коју данас имамо је непроцјењива. Морамо је цијенити и млађим генерацијама преносити ко је Степа Степановић, и шта нам је омогућио заједно са својим саборцима. Требали би се одржавати историјски часови поред куће и споменика Степе Степановића, 70 посто дјеце не зна ко је био Степа Степановић.

Дивјак је поручио да се Срби у посљедње вријеме дијеле по разним основана, и апеловао на слогу и заједништво.

– Само тако јединствени, можемо сачувати вјеру и традицију, сачувати сјећања на наше јунаке и сачувати слободу коју су нам наши преци обезбиједили.

Протојереј-ставрофор Средо Врањеш поручује да је јако важно да се научи историја, јер нам намећу да све што се догодило није важно.

– Бог нас доводи на свијет, и одлазимо када он одлучи, а какви смо били током нашег живота од нас зависи. Степа Степановић и његови саборци су живи, они говоре, они нас надахњују. Само онај који је отишао на Крф, Зејтинлик или Кајмакчалан, видио је шта је један српски народ учинио, не само за своју слободу, него за слободу Европе, хришћанства. Какву светињу треба да бранимо мора знати и дијете и свештеник и војник и обичан човјек.

Историчар Видоје Голубовић нагласио је да када се обиљежава Дан војних старјешина треба да се покрене иницијатива да се обнови кућа војводе Степе.

– Да имамо мјесто на којем ћемо се сјећати не само војводе Степе и дригих војвода, него бројних догађаја који су везани прије свега за Први свјетски рат. Не треба заборавити да је војвода Степа посебно његовао култ према резервним старјешинама.

Данас се може чути да су официри Војске Србије на неки начин доводили у непријатности и војску и млађе официре.

– Те информације су нетачне. Војвода Степа је посебну пажњу посвећивао војницима и резервном саставу. О томе говори детаљ, на Аутокоманди када је формирана, условно, база аутојединице, он је инсистирао да у свакој спаваони постоји кандило, нешто што ће их подсјећати на српску традицију. Када су војска и народ били у најтежим тренуцима, организовао је оркестар гуслара, који ће дизати морал. И то се позитивно показало када су кренули преко Албаније.

Голубовић наводи да је било много официра који су се исказали, Војвода Вук, као и бројни свештеници који су били резервни официри.

– Ко је иоле мало схватало шта је српска историја, од крсташких ратова, па до данас. Схватио је шта ће Њемачка да уради, од красташких, Великог, Другог свјетског рата, НАТО агресије, па до данас.

Испред куће војводе Степе његову биографију говорио је кустос Алекса Владичић.

Након тога услиједио је културно-умјетнички програм у Дому културе у Кумодражу гдје је наступио КУД Степа Степановић на челу са Владимиром Животићем.

Обиљежавању Дана резервних војних старјешина присуствовали су и представник Републичке организације резервних војних старјешина и представника Министарства одбране потпуковник Зоран Петковић, представник СУБОР-а општине Вождовац, директор ОШ Степа Степановић, предсједник Удружења Завичај Ненад Абрамовић и предсједник Коалиције удружења избјеглица Миле Шапић, КУД Степа Степановић, представници општинске организације Звезадре, Палилуле, Вождовца…

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

 

Нема коментара

Напишите коментар