Обиљежена 28. годишњица одбране западних граница Српске од хрватске агресије

У Новом Граду обиљежено је 28 година од одбране западних граница Републике Српске од хрватске агресије, једне од најважнијих битака Одбрамбено-отаџбинског рата. Служен је помен погинулим српским борцима и цивилима који су, бранећи своја огњишта и земљу, поразили надмоћнијег непријатеља.

У дводневној агресији Хрватске војске на западнокрајишке општине стадало је 56 цивила. Драгутину Вукојевићу из Равница код Новог Града убијени су супруга и синови – десетогодишњи Данијел и 16-годишњи Милош.

– Потомци усташке банде од 41. године прешли ријеку Уну и пјешадијским наоружањем побили у ауту моју породицу – каже Драгутин Вукојевић из Новог Града.

Предсједница Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Исидора Граорац каже да је конкретно на тај дан убијено много недужних људи и велики број цивила.

Током одбране западнокрајишких општина погинуо је 51 припадник Војске и Полиције Републике Српске. За злочине Хрватске војске, ни до данас нико није одговарао.

– У другој половини септембра 1995. године ВРС нису суочили само са тзв. Армијом БиХ, ХВО-ом, већ и са регуларном Хравстком војском, са бригадама које су биле обучене од стране НАТО пакта, па и са самим НАТО пактом – истиче в.д. директора Републиког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић.

Полицијске и војне снаге Српске, агресорима су нанијеле тежак пораз.

– Захваљаујући посади која је остала на Кули и артиљерији новоградске бригаде, Прњаворској бригади, која је била десни сусјед, ови простори су одбрањени, али и наредних 14 дана Новоградска бригада је имала броубу са петом корпусом – додаје командант Првог батаљона Прве новоградске пјешадијске бригаде Момир Ковачевић.

Командант Прве прњаворске пјешадисјке бригаде Владо Живковић истиче да су тај дан и припадници Хрватске војске претрпили велике губитке.

– Морам да кажем ту да су они претрпјели страховите губитке, можда једне од највећих које је Хрватска војска претрпила, захваљаујући добро организованој бригади, захваљаујући храбрости бораца и захваљаујући народу, овом цивилнм становништву, које ниједног момента није размишљало да напусти ове територије – каже Живковић.

Одбрана западнокрајишких општина била је једна од кључних битака Одбрамбено-отаџбинског рата.

– Прво је био „Коридор“, а ово је била задња, ово је био крај рата, овдје није било поправног и да се нисмо одбранили и да нисмо поразили регуларну Хрватску војску, питање је какав би Дејтон био и да ли би ми данас били на овом мјесту – командант Оперативне групе 10 Војске Републике Српске Момир Зец.

Изасланик предсједника Републике, истакао је да ни 28 година послије рата не јењава страст и жеља наших противника да Српска једног дана нестане.

– Морамо, како смо тад били јединстевни и сложни, морамо и даље наставити. Да немамо чврсту Републику Српску, да немамо чврсте институције, управи захваљаујући предсједнику, који сваки дан понавља да су наше институције гарант опстанка и Републике Српске и српског народа – изасланик предсједника Републике Српске Слободан Јавор.

У нападу Хрватске војске насеља и општине претрпјели су велика разарања. Тако је штета у Новом Граду износила 83,3 милиона, у Костајници 40 милиона, а у Козарској Дубици 50,4 милиона марака.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар