Обиљежена 31. годишњица формирања Ваздухопловства и ПВО Војске Српске

У Маховљанима код Лакташа обиљежена 31 година од формирања Ваздухоповства и противваздушне одбране Војске Републике Српске, чији је 61 припадник положио живот за стварање Српске. Служен је парастос и положени вијенци на Централном спомен-обиљежју.

Припадници ваздухопловних снага Војске Републике Српске учествовали у бројним борбеним операцијама.

Авијација је посебно значајна била у операцији „Коридор“, присјећа се пилот, пуковник у пензији, Владо Тодоровић док обилази авион „Орао“ на коме је у рату летио.

– Ваздухопловство је било пресудно за опстанак Републике Српске и ми смо као пилоти помогли пуно народу ове државе јер смо учествовали у стварању исте и остали смо до краја јер нисмо хтјели да напустимо народ и да одемо. Били смо неко ко је био спреман да учинимо максимум, и дали смо максимум у нашем опредјељењу – истакао је Тодоровић.

Нажалост, 61 припадник Ратног ваздухопловства и противгваздушне одбране положио је живот за стварање Српске.

Међу њима и Владимир Павловић извршавајући борбени задатак на Јахорини у рејону Равне Планине.

– Мој отац је погинуо крајем 1995. године и драго нам је што смо данас овдје, те што се сваке године чланови ваздухопловства сјете да нас позову и да обиљежимо овај датум и да се сјећамо наших жртава у Одбрамбено-отаџбинском рату. Желимо да се овако нешто никоме не понови – рекао је Милош Павловић, син погинулог борца.

У Маховљанима је истакнута потреба његовања културе сјећања као веће бриге за преживјеле борце.

– Све борачке категорије, РВИ, породице палих бораца и сви они који се обрате са захтјевом локалној заједници, трудимо се да за све њих нађемо рјешење и да нико не оде незадовољан. Настојимо да на тај начин одамо признање свима онима који су се борили за Републику Српску – истакао је Мирослав Бојић, градоначелник Лакташа.

Осим пилота значајан допринос стварању и одбрани Републике Српске дали су и припадници Противваздушне одбране који су током дејства НАТО снага по српским положајима уништили или онеспособили преко 30 авиона Алијансе.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар