АКТУЕЛНО:

Обиљежена 81 година од усташког злочина над 12.000 Срба у Гаравицама

У Гаравицама код Бихаћа обиљежена је 81 година од усташког злочина над 12.000 Срба.

Парастосу, који је служило свештенство Српске православне цркве, присуствовао je савјетник српског члана Предсједништва БиХ Радован Ковачевић и савјетник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске генерал Милан Торбица.

Обиљежавању су присуствовали и српски представници у институцијама БиХ, представници више локалних заједница, Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, СУБНОР-а Српске, невладиних организација и удружења од јавног интереса проистеклих из одбрамбено-отаџбинског, као и Одбора „Гаравице 1941“ и Удружења грађана „Уна“, потомци страдалих, бројни грађани.

У име Србије присутни су били представници Конзулата те земље у Мостару.

Обиљежавање је организовао Одбор за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске.

Након парастоса у Спомен подручју у Гаравицама положени су вијенци и цвијеће.

Почетком Другог свјетског рата 1941. године усташе су у мјесту Гаравице, једном од највећих стратишта српског народа у Независној Држави Хрватској /НДХ/, побиле 12.000 српских цивила. Међу жртвама је био и велики број дјеце.

Гаравице, мјесто удаљено два и по километра од центра Бихаћа, једно је од највећих стратишта српског народа у Независној Држави Хрватској.

Према енглеским обавјештајним подацима, на ширем подручју Бихаћа убијено је између 14.000 и 14.500 људи, а власти бивше Југославије су прикривале масовне покоље и убиства Срба због прокламовања идеје братства и јединства којом су потпуно изједначиле крвника и жртву.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар