Oбиљежена годишњица страдања Срба, Јевреја и Рома у Санском Мосту

Светом литургијом у Цркви Светог Петра и Павла у Санском Мосту и парастосом у Спомен-комплексу Шушњар данас је настављено обиљежавање Илинданских дана, којима општина Оштра Лука обиљежава свој дан и славу Светог пророка Илију.

Положени су и вијенци жртвама усташког терора на локацијама Милин бирт и Клаоница и цвијеће у Спомен-соби у Оштрој Луци.

Начелник општине Оштра Лука Драган Станар изјавио је да присуство потомака жртава које су страдале 2. августа, 1941. године током Другог свјетског рата говори да ће сјећање на њих живјети.

„Очигледно је да неки мисле да својим нечињењем могу промијенити прошлост, али прошлост се промијенити не може“, рекао је Станар новинарима у Санском Мосту осврћући се на запуштеност споменика подигнутог у знак сјећања на 5.500 Срба, Јевреја и Рома убијених овдје на Илиндан 1941. године.

Он је подсјетио да је Шушњар 2003. године проглашен националним спомеником БиХ и да би, како је рекао, и због тога требало водити рачуна о његовом стању.

Станар је истакао да су се општина Оштра Лука и Српска православна црква заједно побринуле да се обиљежава данашњи датум.

„Апели које сваке године шаљемо не наилазе на разумијевање надлежних“, додао је Станар.
Помоћник министра за борачка питања у Министарству рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Милан Торбица рекао је да је након Јасеновца и Гаравице код Бихаћа, Шушњар треће стратише по броју српских жртава у Другом свјетском рату.

„Ми ћемо инсистирати да уђе у календар од републичког значаја, иако се налази на подручју Федерације БиХ“, рекао је Торбица.

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача истакао је да се мора пронаћи начин како би споменик био обновљен јер је из године у годину у све лошијем стању.

Замјеник градоначелника Приједора Александар Миљуш рекао је да је Шушњар једно од српских стратишта каква су се српском народу дешавала кроз историју, истичући да је данас дан сјећања на све српске жртве које не смију бити заборављене.

„Апели за уређење Спомен-комплекса упућивани су и највјероватније се то може завршити уз један конкретан дијалог и разговором доћи до коначног рјешења“, додао је Миљуш.

Илиндански дани почели су јуче пријемом за најбоље ученике код начелника општине, а затим Књижевним сусретима „Шушњар 2019“.

Манифестација ће бити завршена у недјељу, 4. августа, 247. Грмечком коридом на Поповића брду.

Преузето са: СРНА

Нема коментара

Напишите коментар