Обиљежено 27 година од срадања Срба у Буквику код Брчког

У спомен-капели у Буквику код Брчког служен је парастос за 69 мјештана које су на данашњи дан 1992. године убили припадници хрватско-муслиманских паравојних снага.

У нападу је порушено 530 домаћинстава, а око 2500 Срба из Буквика и околних села одведено је у логоре у Горњем Рахићу, Маочи, Бодеришту, Боћу, Бијелој, те на подручју Tузле.

Бивши логораш Слободан Мијатовић рекао је новинарима да га је у заробљеништву испитивао Зекерија Мујкановић који је данас главни тужилац Tужилаштва Брчко дистрикта, а онда је био инспектор.

Према његовим ријечима, у логору је суретао и Османа Османовића, тадашњег инспектора, као и Мирсада Ђапу који је био у цивилној власти.

„Док су такви људи и сада у власти, као и они који су били команданти батаљона попут Шемсе Саковића, Менсура Ђакића, Ивице Бумбара, не могу осудити злочинце, јер су и сами били одговорни, или лично, или по командној одговорности“, сматра Мијатовић.

Члан брчанског одбора Борачке организације Илија Јовичић напоменуо је да је прошле године покренута тужба против одговорних лица за један број злочина на подручју Буквика, као и да је на више година затвора осуђен Менсур Ђакић.

Јовичић је подсјетио да је првостепеном пресудом Ђакић осуђен на двије године, али је након жалбе тима борачке организације са Полицијом и Tужилаштвом Брчко дистрикта, другостепеном пресудом осуђен на осам година затвора.

„Иако је ова пресуда као таква нереална, радује нас што се помак десио“ рекао је Јовичић.

Преузето са: СРНА

 

 

 

Нема коментара

Напишите коментар