Обиљежено 27 година од страдања српских бораца и цивила у Жутици

Борачка организација у Милићима обиљежила је данас 27 година од страдања осам српских бораца и цивила, међу којима су биле и жене, убијених у нападу муслиманских паравојних снага 21. маја 1992. године у милићком насељу Жутица.

Тог дана убијени су Слободан Зечић /26/, Миленко Ковачевић /32/, Мићо Лазаревић /18/, Обренија Илић /34/, Миља Обрадовић /54/, Недељко Кандић /36/, Млађен Петковић /40/ и Војислав Шарац /68/.

Муслимански екстремисти мучки су напали камион који је превозио раднике предузећа „Боксит“ и мјештане села Подравање, а неколико путника у камиону је бјекством у шуму успјело да избјегне сигурну смрт.

Предсједник милићке Борачке организације Драгољуб Ђуричић новинарима је рекао да је жалосно што до данас нико није одговарао за овај ужасан злочин.

„Тужилаштво није урадило оно што је била обавеза и процесуирало одговорне, а са друге стране, имамо примјере да наши људи невини леже у затвору“, рекао је Ђуричић.

Помену жртвама злочина у насељу Жутица, који је служио свештеник Душко Глигић, присуствовали су начелник општине Милићи Момир Лазаревић, предсједник локалне Скупштине Бранислав Новаковић, као и чланови породица погинулих.

Десимир Лазаревић, отац погинулог Миће Лазаревића, новинарима је рекао да је огорчен због тога што злочинци нису кажњени.

„У Италији је ухваћен један што је овдје учествовао, али га на суду ослободише. Није злочин и ето. То је брука и срамота“, рекао је Лазаревић.

Начелник општине Милићи Момир Лазаревић новинарима је рекао да је злочин у Жутици примјер двоструких аршина правосудних институција у БиХ и суда у Хагу, који за злочине током рата кажњавају само Србе.

За злочин у Жутици 2010. године процесуиран је Јусуф Ахметовић из овог мјеста, али га је Суд БиХ ослободио кривице због, како је наведено у пресуди, недостатка доказа.

Преузето са: Срна – новинска агенција Републике Српске

Нема коментара

Напишите коментар