Обиљежено 27 година од свирепог убиства 21 борца ВРС у Чаклама

У мјесту Чакле у федералној општини Трново данас је обиљежено 27 година од страдања 21 борца Друге сарајевске лаке пјешадијске бригаде Војске Републике Српске које су за вријеме примирја побиле муслиманске снаге.

На мјесту овог свирепог злочина прислужене су свијеће и положени вијенци, а претходно је у Цркви Светог Петра Сарајевског у Војковићима у општини Источна Илиџа служен парастос.

Предсједник Предсједништва Општинске борачке организације „Илиџански борац“ Слободан Маунага испричао је новинарима да су на данашњи дан у зору, за вријеме примирја, муслиманске снаге, уз помоћ Унпрофора, који их је пропустио, убиле 21 српског борца а међу њима двије медицинске сестре.

„Побили су их без отпора јер су људи спавали. Нисмо држали линију јер смо имали повјерења у Унпрофор који је гарантовао поштовање примирја“, навео је Маунага.

Према његовим ријечима, Борачка организације „Илиџански борац“ годинама шаље захтјев федералној општини Трново да дозволе постављање спомен-обиљежја на мјесту страдања, али да је до данашњег дана нису добили.

Маунага је додао да се неких 200 метара од овог мјеста налази споменик једном муслиманском борцу који је страдао у нападу.

„Сматрам да би са њихове стране било коректно да нам дозволе постављање спомен-обиљежја у облику крста. Ако нам то не дозволе, имамо идеју да нађемо адекватно мјесто у Војковићима или Трнову, одакле је већина убијених, и поставимо обиљежје“, поручио је Маунага.

Немања Мочевић, чији су отац и стриц страдали на овом мјесту, изјавио је да му страшно тешко пада чињеница да за овај злочин нико није одговарао и што им не дозвољавају постављање спомен-обиљежја.

Бивши припадник Друге сарајевске бригаде Војске Републике Српске Герасим Кокот, који је мјесто страдања 21 бораца напустио пет дана прије кобног напада, испричао је да је приликом извиђања линије открио трагове непријатеља који је обилазио српске положаје с леђа, што је и пријавио надлежнима.

„Страшно ме погађа што нема никаквог обиљежја на овом мјесту. Само погледајте колико по Републици Српској има муслиманских обиљежја и нико им не смета, а нама није дозвољено постављање ни обичне табле. То је туга“, навео је Кокот.

На мјесту страдања налазила се позадина, везисти, санитет, кухиња и један дио команде Војске Републике Српске, који нису представљали никакву опасност по избијање сукоба.

Организатор данашњег обиљежаваља је Општинска борачка организација „Илиџански борац“.

Извор: Срна

Нема коментара

Напишите коментар