Обиљежено 29 година од ослобођења од Хрватске окупације

У Броду је данас обиљежен Дан општине у спомен када је ова локална заједница 1992. године ослобођена од окупације Хрватске војске и хрватско-муслиманских паравојних јединица.

Окупационе снаге убиле су 244 и раниле 570 војника и српских цивила, а у десет логора заробиле 2.000 Срба.

Код Централног спомен-обиљежја на Tргу патријарха Павла свештеници Српске православне цркве служили су помен, након чега су положени вијенци.

Начелник општине Зоран Видић честитао је грађанима Дан општине и Дан ослобођења, те истакао да Брод има довољно добрих и одлучних људи да ову локалну заједницу учине још бољим мјестом за живот.

Он је истакао да је Брод мјесто у којем се гаји култура сјећања, у којем се дјеца уче о историјским догађајима из 90-тих година прошлог вијека, те да не сумња да ће и будуће генерације његовати такву традицију.

„Свјесни смо цијене коју смо морали да платимо да бисмо данас стајали овдје, а нису је платили само Брођани, већ и остале јединице и грађани Републике Српске у то вријеме. Ми смо им вјечно захвални на томе, као и нашим палим борцима. Из године у годину имате прилику да видите како не заборављамо, сјећамо их се“, рекао је Видић новинарима.

Општина Брод и Борачка организација обиљежавају 7. октобар као Дан ослобођења општине у одбрамбено-отаџбинском рату у знак сјећања на 1992. годину када су јединице Војске Републике Српске ослободиле ову локалну заједницу која је седам мјесеци била под окупацијом регуларне Војске Хрватске и паравојних хрватско-муслиманских јединица.

Предсједник Скупштине Борачке организације Брод Радослав Кокић наводи да су након ослобођења Брода нађене многе масовне гробнице, а једна од највећих је на градском гробљу из које је ексхумирано 88 тијела, претежно цивила.

„Почетком рата и уласком Хрватске војске у Броду формирани су логори у дијелу града који се зове Тулек, у складишу Робне куће, Школском центру, Стадиону „Полет“, па чак и неки приватни логори. Многи Брођани су прошли кроз логоре, а за појединима се и данас се трага. За Републику Српску 244 бораца је дало животе, нешто више од 500 је ратних војних инвалида“, рекао је Кокић.

Према његовим ријечима, у борбама до прогона са ових простора убијена су 82 припадника Територијалне одбране из Брода.

„Они су погинули до 12. маја 1992. године, односно до стварања Војске Републике Српске. Желим да напоменем да се у том времену у Броду налазила јединица ЈНА и да су њихова 32 млада војника погинула у акцији спашавања цивила да не би завршили као 1941. године“, додао је Кокић.

Почасни грађанин Брода пуковник Мико Шкорић истиче да је данас прилика да се евоцирају успомене на протекле догађаје и 29 година од ослобођења Брода.

„Већ 6. октобра навече смо завршили у тродневном јуришу епопеју и ослободили Брод. Генерал Славко Лисица је имао обичај да је нешто завршено када главни командант каже и он је имао привилегију да 7. октобра изврши смотру и да види да нема непријатеља. Тог датума је званично ослобођен Брод“, присјећа се Шкорић.

Према његовим ријечима, уласком у Брод тачно се разликовало шта је хрватска, а шта српска имовина.

„Све што је било српско је спаљено и спржено. Хрватске куће су остале читаве. Становништва није било, јер свака хрватска кућа је имала некога у Хрватском вијећу одбране и нелогично је да војска оде, а народ остане. Испунили смо важну мисију и овдје дефинисали и одбранили границу Републике Српске“, рекао је Шкорић.

Вијенце испред спомен-обиљежја положили су начелник општине Брод Зоран Видић и предсједник локалне скупштине Александар Крушкоњић, делегација општинске Борачке организације, делегације борачких организација из Републике Српске, Полицијске станице Брод, те удружења и организације проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата и установа и организација из ове локалне заједнице.

Извор: Срна

Нема коментара

Напишите коментар