Обиљежено 28 година од формирања Трећег одреда Специјалне бригаде полиције Републике Српске

У Tребињу је данас обиљежено 28 година од формирања Tрећег одреда Специјалне бригаде полиције Републике Српске који је дао немјерљив допринос у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату, а 12 његових припадника дало је животе за Републику Српску.

Tрећи одред Специјалне бригаде полиције борио се од Tребиња до Новог Града, кроз овај одред од оснивања, 1. децембра 1992. године, прошло је више од стотину бораца, а многи су рањени више пута.

Предсједник Удружења ветерана Tрећег одреда Специјалне бригаде полиције Дејан Бодирога подсјетио је на тежак ратни пут овог одреда, као и да су сви припадници одреда били веома млади, те да их је носила та младост и идеја за стварањем Републике Српске и очувањем вјековних огњишта.

“Наша улога као одреда је иначе била улога једне мобилне јединице, то је можда и највећа снага нашег одреда била, та мобилност да смо ми скоро за пола сата могли да кренемо из наше базе на било које ратиште у Републици Српској”, изјавио је Бодирога новинарима.

Некадашњи припадник Трећег одреда Специјалне бригаде полиције Српске Јово Самарџић рекао је да је поносан што је био дио ове јединице за коју сматра да је у то вријеме била једна од најелитнијих војних формација у Републици Српској.

“Били смо на свим главним ратиштима и то у најтежим периодима и временима за одбрану и опстанак Републике Српске, али и њено настајање”, рекао је Самарџић и додао да је најтеже било кад су гинули њихови саборци и пријатељи.

Парастос погинулим припадницима овог одреда служен је код споменика погинулим припадницима полиције, а због епидемиолошке ситуације, ове године обиљежавање је протекло без већег окупљања.

На споменик погинулим припадницима полиције у одбрамбено-отаџбинском рату цвијеће су положиле делегације ветерана Трећег одреда Специјалне бригаде полиције Републике Српске и Полицијске управе Требиње.

Преузето са: СРНА

Нема коментара

Напишите коментар