Обиљежено 28 година од ослобођења општине

У Броду је данас испред спомен-обиљежја на Тргу патријарха Павла служен парастос свим погинулим борцима Војске Републике Српске и жртвама рата и обиљежено 28 година од ослобођења ове локалне заједнице у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Брод Зоран Видић истакао је да је у борбама за слободу Брода, стварање и очување Републике Српске учествовало више од 2.500 бораца из Брода.

„У рату су 244 борца дала животе, а више од 500 је рањено. На дан нашег јединства, дан када спомињемо све наше српске јунаке заједно, када борце, грађене, омладину окупљамо на једном мјесту, ми овдје спајамо своје славну прошлост, садашњост и будућност“, рекао је Видић у обраћању окупљенима испред спомен-обиљежја.

Видић је подсјетио да је након ослобођења Брода пронађено 10 масовних гробница и да је кроз седам логора прошло више од 2.000 Срба.

„Најтрагичнији логор за Србе били су дворана Средњошколског центра, Стадион `Полета`, складиште Робне куће и још многи приватни логори. Затекли смо уништену инфраструктуру, попаљене и опљачкане куће“, навео је Видић, који је свима честитао Дан ослобођења општине Брод.

Поздравне ријечи и честитке за Дан ослобођења упутили су начелник општине Брод Илија Јовичић и почасни грађанин Брода пуковник Мико Шкорић.

Парастос су служили свештеници Српске православне цркве, а вијенац испред спомен–обиљежја положиле су делегације локалне заједнице, Борачке организације Брод и делегација коју су чинили народни посланици Зоран Видић, Небојша Вукановић, Јелена Тривић и Драшко Станивуковић.

Вијенац је положила и делегација Полицијске станице Брод, Удружења логораша, Удружења за тражење заробљених бораца и несталих цивила из Брода, Удружење пензионера, делегација Рафинерије нафте Брод, Осноне школе „Свети Сава“ и представнци политичких партија.

Вијенци су положени и код спомен-бисте генерала Славка Лисице.

Извор: Срна

Нема коментара

Напишите коментар