АКТУЕЛНО:

Обиљежено 28 година од прогона више од 7.500 Срба из Возуће и долине ријеке Криваје

„Маршом стазом егзодуса“, Срби протјерани из Возуће, долине Криваје и јужног дијела Озрена, обиљежили су 28 година од прогона са својих огњишта.

Поручују да своје погинуле и нестале никада неће заборавити. Масовно страдање Возућана догодило се од 10. до 24. септембра 1995. године, усљед офанзиве такозване Армије БиХ и одреда „Ел муџахедин“, као и НАТО бомбардовања, потпомогнутим њиховим јединицама за брза дејства.

Спаљено је 30 српских села и протјерано 1.920 српских породица са укупно 7.680 чланова.

Ни данас нема трага несталом Сави Берићу из Српца. Као припадник Србачке бригаде нестао је 10.септембра ’95. на Паљенику.

– Свака година је све тежа и тежа, и мени и дјеци – рекла је Слободанка Берић, супруга погинулог борца.

Страшну трагедију не заборавља ни Властимир Никић из Прњавора. Са саборцима се до посљедњег дана борио на Возући.

– Па најтеже је било напустити то све, отићи одавде и заборавити све наше претке – рекао је Никић.

Родни дом напустила је и породица Тешановић. Након осам година у избјеглиштву, превагнуо је зов родног краја.

– Најтеже је што нема никога, Љети неко дође на гробље, али све је запуштено – каже Слободан Тешановић, повратник у Свињашницу.

Светозар Божановић из Модриче истиче да му је ту црква, гдје су вјенчавани, крштени.

– Везани смо за овај крај и увијек ћемо се радо враћати – додао је он.

У Возућу се вратило тек 30 породица. Са својих огњишта протјерано је 7.680 људи, док је у офанзиви погинуло 495 бораца ВРС.

– Нећемо заборавити никад све оне који су положили своје животе за Возућу и за Републику Српску. Није споран прогон српског народа одавде, спорни су злочини који су почињени над српским народом и српским борцима – истакао је Зоран Благојевић предсједник Завичајног удружења Завидовићана, бивши старјешина 4.озренске бригаде ВРС.

Радан Остојић предсједник БОРС-а додао је да је обавеза свих, прије свега према људима који су дали животе за Српску, да је чувамо, његујемо и гајимо културу сјећања.

Још се трага за 129 несталих бораца Возуће. Највише боли чињеница да што њихови крвници нису одговарали за злочине.

Виктор Нуждић в.д. директора Центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица апеловао је да се процес тражења несталих врати у једне хумане оквире.

– Молим оне који су организовали да се боре против српског народа, који су бацали осиромашени уранијум да нас оставе да ми правимо и градимо Републику Српску онакву за какву су борци животе дали, а не по њиховим жељама – каже БошкоТомић савјетник српског члана Предсједништва БиХ.

Након марша стазама егзодуса, дугог 22 километра, код Цркве у Стогу, гдје је пронађена масовна гробница са 21 тијелом, служен је помен, а на спомен крст положени вијенци и цвијеће.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар