АКТУЕЛНО:

Обиљежено 29 година од оснивања Друге посавске бригаде

Дан Друге посавске бригаде Војске Републике Српске, кроз коју је прошло више од 7.000 бораца, од којих 494 нису дочекала крај рата, а 1.220 их је рањено, обиљежен је данас у Шамцу, гдје је служен парастос и положени вијенци код централног споменика.

Вијенце су положили представници Општинске борачке организације, Општинске управе и Друге посавске бригаде.

Предсједник Борачке организације Шамац Радован Зорановић рекао је новинарима да се, обиљежавајући Дан Друге посавске бригаде, присјећају свих бораца који су учествовали у ослобађању ових простора и одбрани Републике Српске.

Он је подсјетио да је Друга посавска бригада формирана 17. маја 1992. године као насљедник 17. тактичке групе, а овај дан обиљежава се од 1994.

„Постојале су многе опасности са којима смо се сусретали. Изборили смо се, али у тој борби 494 наша саборца нису дочекала крај рата. Имали смо 1.220 рањених и то је укупан допринос Друге посавске бригаде за одбрану дијела Републике Српске, жиле куцавице која је повезала исток и запад Српске и Србије“, рекао је Зорановић и подсјетио да је кроз ову бригаду прошло више од 7.000 бораца.

Начелник општине Шамац Ђорђе Милићевић истакао је да је дан на који се обиљежава формирање Друге посавске бригаде судбоносан за српски народ Посавине у судбоносним деведесетим годинама.

Милићевић је рекао да се данас одаје пошта свима који су дали животе за Републику Српску и Посавину и шаље јасна порука из Посавине и слободарског Шамца да је Шамац дао значајан допринос за опстанак Српске.

„Шамац је био један од првих слободних градова у Републици Српској и дао значајан допринос ослобађању сусједних градова на подручју Посавине и Српске. Хоћу да вјерујем да ове жртве које су пале нису узалудно пале и да ће покољења која су пред нама цијенити жртве свих палих бораца и њихових породица. Хоћу да вјерујем да ће јучерашња, данашња и сутрашња власт водити много више рачуна о категоријама које су дале живот за одбрану Републике Српске“, поручио је Милићевић.

Извор: Срна

Нема коментара

Напишите коментар