АКТУЕЛНО:

Обиљежено 29 година од оснивања „Гарде Пантери“

У Бијељини је данас одата почаст борцима „Гарде Пантери“ поводом 29 година од оснивања ове јединице Војске Републике Српске.

Припадници ове бригаде претходно су положили вијенце и цвијеће на спомен обиљежју изграђеном на мјесту гдје је убијен ратни командант ове јединице Љубиша, Савић Маузер.

„Гарда Пантери“ основана је 2. маја 1992. године и била је једна од најелитнијих јединица ВРС која је прошла скоро сва ратишта, од Мајевице, Посавине, Нишићке висоравни па до Купреса.

– У току протеклог рата наша јединица је изгубила 100 бораца, 858 их је рањено, док је кроз јединицу прошло 2.660 људи. Након рата преминуло их је 202 – рекао је Петар Цвијатиновић предсједник Удружења ветерана „Гарда Пантери“.

Присјећајући се ратног пута ове јединице у којој је био од њеног оснивања Ђоко Божић каже да је сада најбитније помоћи демобилисаним борцима да нађу посао и пристојно живе.

– Највише бих похвалио младе људе, младе саборце који су своје животе дали за отаџбину, за Републику Српску, за ово што данас имамо. Немојте никад заборавити ову нашу Гарду која је све учинила да створи Српску заједно са осталим припадницима ВРС – додао је Божић.

Предсједник Борачке организације Бијељина Миодраг Стевановић истакао је да је „Гарда Пантери“ обишла сва ратишта и дала огроман допринос у стварању Републике Српске.

– Доста бораца има који су се тешко снашли у тешким временима, људима треба помоћ. Увијек кажем никад не можемо рећи да ништа није учињено, учињено је доста тога али нажалост имамо један дио бораца којима требамо помоћ и њих држава не смије оставити на цједилу – нагласио је Стевановић.

Међу најзначајнијим биткама Гарде Пантери издваја се ослобађање становништва Смолуће и околних села, које је три мјесеца било у непријатељском окружењу, као и учешће у ослобађању коридора живота.

– Нама као млађим покољењима преостаје да чувамо успомену на дан формирања ове јединице, да се боримо за бољи статус борачке популације и да традиционално обиљежавамо дане не само јединице Гарде Пантери него и свих оних јединица ВРС који су дали и поднијели максималну жртву за њено стварање – рекао је Љубиша Петровић градоначелник Бијељине.

Гарда Пантери за заслуге у рату одликована је Орденом Немањића и Карађорђевом звијездом другог реда. Удружење ветерана „Гарда Пантери“ залагаће се да улице у Бијељини добију име ратних команданата ове бригаде Бранка Пантелића Пантера и Љубише Савића Маузера.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар