Обиљежено 30 година од формирања Корпусне полиције

Свечаном академијом данас је у Културном центру Бански двор у Бањалуци обиљежено 30 година од формирања Првог батаљона Војне полиције Првог крајишког корпуса Војске Републике Српске /ВРС/ чијих је 69 припадника дало живот за стварање Српске, а 427 било рањено.

Предсједник Удружења грађана Први батаљон Војне полиције Првог крајишког корпуса ВРС Раденко Пузић истакао је да је због великог јунаштва ова јединица одликована орденом Немањића и медаљом Петра Мркоњића.

Пузић је напоменуо да је Први батаљон Војне полиције Првог крајишког корпуса ВРС био једна од најелитнијих јединица у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату, која је учествовала у бројним пресудним биткама за стварање и одбрану Републике Српске.

„Славни ратни пут припадници Корпусне полиције овјенчали су бројним биткама и побједама над непријатељем приликом пробоја Коридора, на Купресу, Озрену, Влашићу, Мајевици, сарајевском ратишту, борбама за ослобођење Модриче, Дервенте, Брода, Брчког“, истакао Пузић у изјави новинарима.

Он је подсјетио да су 42 борца била рањена два или више пута, а да их је 570 учествовало у борбеним дејствима.

„Дужни смо да историју причамо и пишемо нашим унуцима, а не да нам о њој говоре неки други“, рекао је Пузић.

Свечаној академији присуствовали су бивши припадници Корпусне полиције, чланови породица погинулих бораца, званице из јавног и друштвеног живота.

Извор: Срна

Нема коментара

Напишите коментар