Обиљежено 80 година од страдања цивила у Великом Паланчишту код Приједора

У Великом Паланчишту код Приједора данас је обиљежено 80 година од страдања око 500 цивила из овог и сусједних села, од којих је половина дјеце, које су поклале усташе.

На Партизанском гробљу и гробљу жртава фашистичког терора на Пухаринама у Великом Паланчишту код Приједора положени су вијенци на спомен-костурницу и евоциране успомене на страдале.

Вељко Родић, предсједник градске организације СУБНОР-а која је била организатор овог скупа, подсјетио је у изјави новинарима да су усташе у ноћи 20. на 21. октобар 1942. године извршиле стравичан покољ на четири локације без испаљеног метка.

– Под командом извјесног натпоручника Батинића, прво су два дана скупљали народ, заробљавали на одређене локације и онда су извршили покољ над тим цивилима, без ичијег наређења и било каквог повода – рекао је Родић.

Историчар и аутор књиге „Усташки покољ над Србима у селима Велико и Мало Паланчиште и Горњи Јеловац код Приједора 1942. године“ Марина Љубичић Богуновић каже да те бројке варирају јер истраживања и прикупљање података још траје.

– Јако је незахвално бавити се цифрама јер је немогуће рећи једну бројку и ставити тачку, али није грешка рећи да је након овог покоља становништво само овог села преполовљено и страдали су искључиво жене и дјеца – рекла је Богуновићева обраћајући се окупљенима на данашњем пригодном историјском часу.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар