АКТУЕЛНО:

Обиљежено 80 година од усташког покоља у Осову

У Осову код Рогатице данас је обиљежено 80 година од свирепог убиства више од 90 српских цивила које су починили припадници злогласне усташке „Црне легије“ Јуре Францетића.

Након масовног покоља у Старом Броду и Милошевићима 1942. године, припадници „Црне легије“ починили су бруталан злочин и у Осову, гдје су више од 90 стараца, жена и дјеце српске националности затворили у шталу и живе их спалили.

Жртве су биле из околних села и са романијског подручја, а чак двадесет четворо страдалих било је из породице Ристановић.

У овом усташком покољу своје најмилије изгубиле су и породице Томовић, Лубинић, Корањић и Зековић, а идентитет многих жртава остао је непознат.

Милован Бојат, који је у овом покољу изгубио сестру, два брата, два дједа и двије баке, каже да бол не пролази са годинама, а утолико је већи због вишедеценијског скривања злочина како би се сачувало тобожње братство и јединство.

Он је нагласио да за овај злочин никада нико није одговарао и извјесно је да неће, али, како каже, вјерује у Божију правду.

Вијенац на спомен обиљежје невино страдалим у Осову у име начелника општине Рогатица положили су Десимир Деспотовић и Мишо Соколовић, предсједник Општинске борачке организације.

Преузето са: Независне

Нема коментара

Напишите коментар