“Олуја” и колона обележиле животе

Документарни филм “Пут у непознато”, аутора Ненада Јуришића о деци која су преживела пакао хрватске акције “Олуја” августа 1995, а сада су високо образовани, успешни људи у разним струкама, укључени у друштво коме дају огроман допринос, али сећања им на пут, за који се није знало куда води, нису избледела.

Били су тада деца, узраста да заувек запамте, а сада емотивно и потресно испричају свој лични доживљај рата, одлазак од куће и колону у којој су били гладни и жедни данима, и на Петровачкој цести, и на путу према Двору на Уни у РС, и на многим другим правцима и местима где су их од 4. августа бомбардовале хрватске, али и муслиманске оружане снаге.

Своја болна сећања, уз која су потекле и сузе, искрено су, за филм премијерно приказан у Кинотеци, испричали мр Иван Обрадовић, Ђурђица Поповић, др Срђан Бабић, др Сергеј Мацура и Милан Јапалак.

Њихови млади животи су годинама били подређени прилагођавању, а из њихових исповести може да се закључи да су дубоко проткани том трагичном и тужном колоном, али и да иза бола постоји пут, који води не само у непознато, већ даље у живот.

– У првим месецима било је тешко прихватити да одједном, као да нисмо људи, него избеглице – рекао је Мирослав Јапалак, док је мр Иван Обрадовић нагласио да као историчар жели да историја забележи и отргне од заборава све што су преживели, као и да жели да се и даље осећају као Крајишници, ма где били.

Филм је, како истичу из Лоуд продукције, аутентичан и значајан историјски документ, а у плану је и да се са снимањем настави даље, како би био обухваћен и живот многих који су сада расути по свету.

Поред аутора Јуришића, стручну екипу др Милан Гулић, историчар, стручни сарадник Сава Самарџић, стручни сарадник, архив Милена Шећеровић, продуцент Драгана Јуришић, извршни продуцент Небојша Матејић, стручни консултант Данко Перић и др.

Извор: Вести ОНЛИНЕ

Нема коментара

Напишите коментар