Обиљежљно 25 година од убиства 21 борца Друге сарајевске лакше пјешадијске бригаде

У мјесту Чакле у федералној општини Трново данас је прислуживањем свијећа и полагањем цвијећа обиљежено 25 година од страдања 21 борца Друге сарајевске лаке пјешадијске бригаде Војске Републике Српске над којима су за вријеме примирја стравичан злочин починиле муслиманске снаге.

Претходно је у Цркви Светог Петра Сарајевског у Војковићима у општини Источна Илиџа служен парастос.

Организатор овог догађаја је Општинска борачка организација „Илиџански борац“.

Предсједник Мјесне борачке организације Војковићи, Крупац, Грлица Саша Шкобо изјавио је Срни да преживјели припадници Друге сарајевске лаке пјешадијске бригаде и ове године на достојанствен начин желе да одају помен и очувају сјећање на своје погинуле саборце.

„Те 1994. године, на обронцима Бјелашнице, побијена је наша комплетна јединица, и то у заштићеној зони УН и никада нико за то још није одговарао. Ми сваке године заједно са члановима породица наших ратних другова одлазимо на мјесто страдња, запалимо свијеће и поменемо погинуле“, рекао је Шкобо.

Он подсјећа да федералне власти још не дозвољавају Борачкој организацији Источне Илиџе да на мјесту страдања српских бораца буде подигнут споменик.

„Нећемо одустати од наше намјере, а ако нам то не успије, онда ћемо наћи примјерену локацију на подручју које припада Републици Српској и Општини Источна Илиџа“, поручио је Шкобо.

Муслиманске снаге, уз помоћ Унпрофора, прекршиле су примирје и 6. октобра 1994. године око 5.00 часова напале шатор у којем су се налазили командно одјељење, инжењерија и санитетско особље.

Нападнути нису имали прилике да се бране, а међу убијенима су биле и двије медицинске сестре.

Преузето са: СРНА

Нема коментара

Напишите коментар