Обновљен споменик у Словинцима на Банији

У банијском селу Словинци, општина Суња, обновљен је споменик жртвама Другог свјетског рата, који је 1961. постављен у дворишту основне школе у Словинцима. Основна школа у Словинцима саграђена је давне 1840. и радила је до 1995. и злочиначке акције Олуја.

Споменик прије обнављања

Споменик је девастиран послије Олује, и неколико Словинчана је жељело тај споменик да обнови. Изрaдили су сасвим нове плоче, са именима страдалих, на једној су страдали борци, на другој жртве рата. Прикупили су сву потребну документацију, како каже Драган Додош, чак су и царину платили, када су плочу превозили из Републике Српске.

Нова плоча на споменику

Главни иницијатори ове акције су Милан Рак, Милан Црљеница, Станко Ковачевић и наш саговорник Драган Додош.

– Ово је први споменик који је обновљен у Банијском трокуту. Нажалост, наше село је пусто, а имало је 461 становника на попису из 1991. године. Црљеница, Рак и Станко Ковачевић сада живе у Хрватској, па су тај дио око споменика покосили и окрчили. Међутим, они су већ у озбиљним годинама, и питање је ко ће то све одржавати када они не буду могли.

Иначе Словинци се у записима спомињу под тим именом још од 1750. године.

Словинчани се сваке године окупљају, на различитим дестинацијама, по договору. За ту прилику одштампају и мајице са натписима Словинци, чије штампање финансира неко од имућнијих Словинчана.

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

ФОТО: Драган Додош

 

Нема коментара

Напишите коментар