Одата пошта жртвама Олује и у Крагујевцу

Град Крагујевац је 4. августа 2023. заједно са Удружењем Срба из Хрватске Никола Тесла чији је предсједник Милан Љубовић и великим бројем суграђана у Саборном храму Успења Пресвете Богородице са епископом шумадијским Јованом одао пошту страдалима у Олуји.

Еписком шумадијски Јован је подсјетио да у српском народу ипак има љубави и због ње може да опрости и злочину јер опростити је јеванђелијско.

– Страдале ћемо да чувамо у сјећању и да се за њих молимо.

Служби и парастосу у Саборном храму присуствовао је и предсједник Скупштине града Крагујевца, Мирослав Петрашиновић.

– Након незапамћеног злочина након Другог свјетског рата, Олује, наш Град је многим Србима био уточиште након прогонства када је више од трећине становништва било проганано само зато што се нису изјашњавали као већинско становништво. Саосјећали смо са њиховим страдањима.

Фото: крагујевац.рс

Страдалима у Олуји Удружење Срба из Хрватске већ 28 година одаје организује парастос и на тај начин не дозвољавају да се страдали забораве.

– Парастос одржавамо за све наше страдале од 1991–1995, али и за оне страдале у изгнанству. Велики је број и несталих Срба на територији Хрватске и надамо се да ће се и њихова судбина ускоро сазнати, да ће њихове породице моћи достојно да их сахране, како они и заслужују.

Фото: Крагујевац.рс

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

Фото: крагујевац.рс

Нема коментара

Напишите коментар