Сећање на убијене цивиле у Уздољу

У организацији Општине Бискупија и њеног Већа српске националне мањине, у селу Уздољу код Книна одржана је комеморација цивилним жртвама војно-полицијске акције „Олуја“, на месту злочина над осморо српских цивила.

Шестог августа 1995. године, дан након уласка хрватске војске у Книн, тројица припадника хрватских војних снага, у селу Уздоље су затекли у својим домовима осморо немоћних и невиних српских цивила. Након застрашивања, псовки и претњи, доведени су испод стабла храста недалеко од главног пута ка Книну и усмрћени хицима из аутоматске пушке.

Само због тога што су били Срби, тај дан убијени су Милица Шаре (1922.), Стево Берић (1933.), Јања Берић (1932.), Ђурђија Берић (1916.), Крстан Шаре (1931.), Милош Ћосић (1923.) и Јандрија Шаре (1932.). Једна особа, сведок њиховог страдања, преживела је и поред два примљена метка, те успела побећи у оближњу шуму и захваљујући томе остала жива. Исти је дан, у засеоку Шаре, у својој кући убијена, а потом запаљена Сава Шаре рођена 1922. године.

Полагању венаца и паљењу свећа жртвама тог злочина претходио је верски помен који је служио свештеник Епархије далматинске, парох марковачки Станко Антић. Званичних изјава у Уздољу ни ове године није било. Породице жртава, као и локални представници српске заједнице, поручили су како је: „ Ово место страдања и сећања које заслужује да се жртвама поклони у тишини“.

Они сматрају како је у последњих двадесет и осам година послано много порука са овог и сличних места страдања, како такве поруке нису резултирале проналажењем починилаца и подсетили како за злочине почињене у месту Уздоље, као ни за оне у околним книнским селима ОрлићМарковацБискупија и Врбник где је у неколико дана након Олује убијено још четрдесет и девет српских цивила, још увек нико није одговарао.

Венце испред спомен-обележја у Уздољу поставили су чланови породица жртава, представници Општине и ВСНМ-а Бискупије, као и жупанијске организације СДСС-а, док је црвену ружу симболично положила потпредседница хрватске Владе Ања Шимпрага.

У августу 2017. године, Документа-Центар за суочавање с прошлошћу, поднела је Државном тужилаштву РХ (ДОРХ) казнену пријаву против непознатих починилаца у вези са злочином у Уздољу. Казнена пријава Документе, на темељу које још увек нико није поступио, највећим делом ослања се на чињенице у вези злочина које је у својој истрази расветлио Међународни кривични суд за бившу Југославију у Хагу и то пре свега кроз изјаве сведока.

Ика Шаре, ћерка убијеног Милоша Ћосића, раније је од државе тражила накнаду нематеријалне штете, а након што су је одбиле све ниже правосудне инстанце, о њеном случају крајем 2021. одлучивао је Уставни суд. Уз издвојено мишљење судаца Андреја АбрамовићаЛоворке Кушан и Горана Селанца, Уставни суд потврдио је ранију пресуду, којом је у међувремену преминулој Ики Шаре због застаре одбијено право на накнаду штете и наређено да плати 14.500 куна судских трошкова. У истом наврату, по први пут у историји хрватског правосуђа, судије су утврдиле да је истрага једног од бројних злочина почињених током и након Олује била неефикасна.

За злочине почињене у месту Уздоље, као ни за оне у околним книнским селима још увек нико није одговарао. Спомен Крст испред манастира Лазарица, и спомен-обележје са именима убијених цивила у селу Уздоље, сведоци су њихове жртве и подсетник да нису и не смеју бити заборављени.

Преузето са: srbi.hr

Нема коментара

Напишите коментар