АКТУЕЛНО:

Парастос за 57 убијених из седам села општине Бискупија

Поводом дана сећања на све српске жртве страдале током и након хрватске војно-полицијске акције „Олуја”, у свим православним храмовима, црквама и манастирима Епархије далматинске служени су парастоси и упаљене воштанице.

У порти манастира Лазарице на далматинском Косову, испред спомен-крста свештенство и монаштво Епархије далматинске служило је парастос у знак сећања на све невино пострадале мештане српске националности из Бискупије, Орлића, Мрковца, Риђана, Врбника, Звјеринца и Рамљана, током и након хрватске војне акције „Олуја“. Укупно њих 57 у седам села бискупијске општине.

Након црквеног обреда, обраћајући се окупљеном народу у порти манастира, свештеник Лазар Пријић поздравио је све речима „ Христос Васкрсе” истакнувши како једино тако, верујући у Васкрсење, узносимо молитву Господу за све наше пострадале претке, уздамо се у њихово заступништво пред престолом Свевишњега за све људе али и нељуде овога времена.

– Наши сународници којих се и данас присећамо, пострадали су мученичком смрћу, јер су њихови животи присилно угашени. Зато верујемо да су се кроз своје мучеништво спасили, јер свако насилно скраћивање слободе људске, свако насилно одузимање живота нечијег јесте спасење за пострадале. Тугу у нашим срцима, у животима њихових ближњих, нико не може одагнати, умањити или ублажити, али утеху и радост можемо и морамо наћи у Христовом Васкрсењу. Васкрсењу којим је Христос победио овај свет уставши из мртвих, и то да нам буде утеха. Остаје нам вера и нада да ћемо и сви ми, посебно они који су изгубили своје ближње, одласком са овога света, по Васкрсењу Христовоме поново бити са свима њима. До тада нам остаје да их се сећамо и да их помињемо кроз молитву. Човек не умире једном, већ два пута. Први пут је онда када напусти овај свет, а други када пређе у заборав. Зато тај незаборав, жртву и страдање њихово, морамо одржавати молитвом и сећањем, како у срцима нашим, тако и у сећањима свих нас. И да се овакво зло више никада не понови – поручио је Пријић.

Испред спомен крста у манастирској порти, прошле године постављеног од стране општине Бискупија, Епархије далматинске, општинског ВСНМ и породица жртава, положени су венци и црвене руже. Иако ће се на сличан начин обележити места страдања у свим селима у којима су постављена спомен-обележја, крст на далматинском Косову заједнички је симбол страдања свих жртава са подручја ове општине.

– Српска заједница у Хрватској обележава овај датум на сличан начин, поменима за пострадале и паљењем свећа у храмовима, те обиласком места страдања и полагањем венаца испред спомен-обележја. Тако је и широм наше Епархије далматинске. Како је готово у сваком селу током и након „Олује” било невино страдалих цивила, парастоси се служе у сваком месту и у сваком храму. На подручју наше општине страдало је 57 наших сународника, и управо је то разлог зашто смо прошле године, заједно са нашим Епископом далматинским Никодимом, поставили овај спомен крст у знак сећања на све њих – каже начелник општине Бискупија Милан Ђурђевић.

Венце испред спомен-крста поставили су представници општине Бискупија, Српског народног већа, жупанијског и општинског Већа српске националне мањине и породице жртава, док су сви присутни симболично приложили црвене руже.

Преузето са: srbi.hr

Нема коментара

Напишите коментар