Злочин на Петровачкој цести без казне: 28 година од бомбардовања избјегличке колоне

У мјесту Јањила, на Петровачкој цести обиљежено је 28 година од бомбардовања српске избјегличке колоне у погрому „Олуја“.
Хрватска авијација убила је најмање 12 лица, међу којима и четворо дјеце.
https://youtu.be/Tz4SiWEEspg

Хрватски авиони, на путу између Петровца и Кључа, ракетирали су километарску колону српских избјеглица. Десет особа убијено је на мјесту, а још најмање двоје преминуло је касније. Десетине су рањене.

За бомбардовање на Петровачкој цести, као и дан касније, у Сводни код Новог Града, нико није осуђен.

У Београду је подигнута оптужница против четворице хрватских официра, али процес не напредује, јер хрватске власти одбијају да сарађују. Истрага Тужилаштва БиХ траје већ 17 година, без резултата.

– Оптужнице нема, неће је ни бити, јер они траже одговор од Хрватске да им дају имена пилота, који су пилотирали авионима, они им то неће дати. Сад су и поновило, прије два дана на тој њиховој прослави „Олује“ да им не пада на памет да признају београдску оптужницу – каже директор Документационо-информационог центра Веритас, Саво Штрбац.

Погром Срба у „Олуји“ почео је 4. августа 1995. године офанзивом Хрватске војске и полиције, те јединица Хрватског вијећа одбране на подручју Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације.

Према подацима Веритаса, током „Олује“ протјерано је више од 220.000 крајишких Срба, а на евиденцији се налазе имена 1.869 погинулих и несталих Срба, од којих 1.220 цивила.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар