Сећање на страдале у Торњу, Горњој и Доњој Обријежи и Дерези

Протојереј-ставрофор Лука Босанац служио је 4. августа помен пострадалима из четири западнославонска села који су на тај дан 1942. године свирепо убијени од стране Павелићевих усташа.

Пре 81 годину, односно 4. августа 1942, у село Торањ код Пакраца усташе су довеле 65 мештана села Доња Обријеж те их у шумарку неколико стотина метара иза храма Светог Великомученика Пантелејмона побили, а њихова тела бацили у ископану раку. Помен пострадалима служио је надлежни парох протојереј-ставрофор Лука Босанац. Заједно с њим споменике у Торњу и Горњој Обријежи посетиле су и делегације српских инститиција и антифашиста Пакраца и Липика.

Истога дана, како се већ годинама чини, обележено је и страдање мештана села Дереза када је, тог августовског дана 1942. године, убијено и у два тамошња бунара бачено 250 српских душа.

Са оба места страдања послана је порука да то нису били ратници, већ обични људи, сељаци који су мирно живели у својим кућама и да је њихово страдање резултат помрачења људског ума и срца те да је долазак, сећање и поклоњење овим светим мученицима страдалима, нашим прецима дуг и обавеза сдашњих и будућих генерација.

На новим нараштајима је обавеза да чувају успомену на њих, да их се молитвено сећају, обилазе и одржавају места њихових страдања, са верским осјећајем и поклоњењем као и сваком осталом врстом поштовања, што искључиво и јесте циљ обележавања спомена на пострадале.

У име Града Пакраца и ВСНМ Пакрац венце су положили градска већница СДССа Нада Тодоровић и председница ВСНМ Пакраца Ана Романић. У име српских институција и СДСС-а венце су положили заменик жупана ПСЖ Никола Ивановић и члан Ивршног одбора СДСС ПСЖ Миладин Јаковљевић.

Делегација УАБА Пакрац-Липик венце је положила у Дерези, Торњу, Горњој Обријежи.

Пише: Славко Бубало

Преузето са: Срби.хр

Нема коментара

Напишите коментар