АКТУЕЛНО:

Нови Град: Обиљежено 28 година од страдања Срба у погрому „Олуја“

Дан сјећања на убијене и прогнане Србе из Републике Српске Крајине у хрватској акцији „Олуја“ обиљежен је и у Новом Граду, парастосом и спуштањем вијенца са Моста спаса у ријеку Уну.

Овај назив мост који повезују Нови Град и Двор добио је, јер је преко њега у августу 1995. године прешло више од 100 хиљада Срба са Кордуна, Баније и Лике, бјежећи пред хрватском војском. За шест цивила, које су погинули у нападу хрватске авијације на избјегличку колону, у Сводни код Новог Града служен је помен.

Непрегледну колону изморених и протјераних српских цивила из Лике, Баније, Кордуна и Далмације, осмог августа у Сводни, бомбардовали су хрватски авиони. Пред ракетама хрватских авиона, животе су спасавали Срби из Крајине, али и становници Сводне. Милка Жујић прича да јој је тада уништен дио куће, али да су успјели преживјети напад.

– Када смо изашли из кућа, око куће лешеви. Бака и деда, што су пили код нас кафу изашли су и нису успјели ни до својих кола доћи јер кад је почело бомбардовање бјежали су на све стране. Ту је било лешева колико год хоћете – присјећа се Жујићева.

Мост на Уни, између Двора и Новог Града, прије 28 година био је спас за више од стотину хиљада протјераних Крајишника, који су животе спасавали бјежећи у Републику Српску. У знак сјећања на те тужне дане, у Уну је са Моста спаса и ове године спуштен вијенац.

– Гдје год да кренете преко овог моста према Кордуну, банији и том дијелу Лике видите да су то само згаришта, рушевине, закоровљене њиве нешто што сигурно Европа нема чиме да се дичи – рекао је Мирослав Дрљача начелник општине Нови Град.

У акцији хрватске војске и полиције „Олуја“ протјерано је више од 220 хиљада Срба из тадашње Републике Српске Крајине. Према подацима Документационо-информационог центра “Веритас” страдале су 1892 српске жртве.

– Од те бројке укупно погинулих и несталих ми још тражимо трећину или 631, а међу њима је чак 51 проценат жена и 75 процената цивила – рекао је Саво Штрбац  директор Документационо-информациони центар „Веритас“.

Међународни суд правде је у пресуди из фебруара 2015. године „Олују“ оквалификовао као етничко чишћење. За масовне злочине, који су почињени у овој акцији, међутим, за 28 година нико није осуђен.

Породице жртве очекују да би дијелић правде могла дати оптужница против четворице хрватских пилота, осумњичених за бомбардовање избјегличких колона у Сводни и на Петровачкој цести, а коју је подигло тужилаштво у Београду.

Након помена који је служио парох Зоран Благојевић, представници Документационо-информационог центра „Веритас“ и општине Нови Град положили су вијенци на спомен-крст.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар