АКТУЕЛНО:

Одавање почасти цивилним жртвама рата

На Видовдан су положени венци српским цивилним жртвама рата у Борову насељу и Вуковару, док су у храму Светог Николаја у Вуковару служени литургија и парастос.

На празник Видовдан припадници српске заједнице у Вуковару традиционално су одали почаст цивилним жртвама рата. Почаст се одаје људима који су страдали пре почетка ратних дејстава, али и за оне који су страдали у току рата. Венци су прво положени у парку у Борову насељу, а затим код веслачког клуба у Вуковару.

– За нас је важно да се присећамо жртава страдања, наших предака, јер онај ко не води рачуна о својој историји тај нема будућност. За нас је важно да свака жртва има поштовање и да се према свима једнако понаша. Сви рођаци страдалих имају право да знају где се налазе посмртни остаци њихових најмилијих – рекао је председник Заједничког већа општина Вуковар Дејан Дракулић који истиче да сваки човек у Вуковару носи своју бол.

Литургија поводом Видовдана служена је у храму Светог Николаја у Вуковару, а након литургије и парастос цивилним жртвама рата. Заједничко веће општина је заједно са Већем српске националне мањине Града Вуковара и Самосталном демократском српском странком било суорганизатор обележавања овога дана.

– Венце смо положили на местима где су наши суграђани српске националности изгубили животе прије ратних дешавања 1991. године. Важно је да се сећамо тих жртава и недужних цивила који су дали своје животе и мислим да се тако нешто не би смело догодити више никада. Зато се и сећамо њих и дајемо им помен – поручио је председник Већа српске националне мањине града Вуковара Зоран Роквић.

Многобројни грађани који су се окупили, како би одали почаст жртвама прије почетка ратног дејства, али и током рата, говоре о значају помена несрећно настрадалих људи.

Преузето са: СРБИ.хр

Нема коментара

Напишите коментар