ОДЛАЗАК КОРДУНАШКОГ РОКЕРА | Ин мемориам: Небојша Тепшић – Виран (Топуско 1958 – Ванкувер 2019.)

Члан популарног ex-yu рок састава ИТД Бенд Небојша Тепшић – Виран преминуо је у 61. години у канадском граду Ванкуверу, објавила је породица у среду 16. јануара 2019. године. Виран је био бубњар и основач овог састава 1980. године у Вргинмосту, на Кордуну.

Прва постава коју чине Бранислав Бекић, Милан Бекић – Франц, Растислав Тополски – Рашо, Јадранко Милеуснић – Јадран и Небојша Тепшић – Виран пред публиком дебитирају управо у Вргинмосту у тада популарни Омладинском клубу „Какатус“. За свирке се припремају и вежбају у Вирановом кафићу назива – ИТД. Превазивши локлану средину, али јој се увек радо враћајући, најпре као предгрупа а затим и као главна група свирају у загребачким клубовима, студентским – КСЕТУ, СПОНи, Студентском центру „Сава“ али и елитним као Кулушић, Лапидарују и другим. Следи прва турнеја и проипреме за први албум који снимају у Југотонуу Загребу1984. године под називом „XX вијек“ који бележи велики успех.

Још успешнији „Плави војник“ снимају 1985. године за загребачки Suzy. Песма са овог албума „Градскецуре“ нашла се по гласовима публике међу 10 највећих рок хитова икад снимљених на простору бивше Југославије. Пјесме „Промени нешто у себи“, „Елена“, „Војничка“, „Соња“, „Рођен у Загребу“, „Прича са западне стране“, „Словенска минијатура“, „АД Финес“, „Душа иште шизилиште“ не силазе са бројних топ листа бивше Југославије. Са „ИТД бендом“ до 1986. године, када напушта групу, Виран наступа на бројним фестивалима у клубовима и на концертима широм бивше земље.

Егзодусом Срба у хрватској војној акцији протјеран је са родног Кордуна аугуста 1995. године. ИТД Бенд првог састава свирао је још само једном – априла 2002. године на Кордунашкој вечери. Виран је био за бубњевима, гитару је свирао Јадранко Милеуснић (преминуо 2014. године), а вокал је био Милан Бекић.

Из Србије и Сремске Митровице, у којој се био привремено настанио, 2006. године Небојша Тепшић – Виран са породицом се иселио у Канаду гдје ће у Ванкуверу бити сахрањену понедељак 21. јануара 2019. године.

С. Данчуо
Фото: Породична архива

Нема коментара

Напишите коментар