Одржан 10. Сабор Петровчана у Новом Саду

Десети Сабор Петровчана одржан 1.11. у Мастер центру у Новом Саду гдје се окупило око 700 гостију из Србије, Дринића и Петровца. Овом приликом прослављена је слава Свети Лука, обиљежено 800 година аутекефалности Српске православне цркве. Ове године скуп је посвећен сликару из Петровачког краја Јовану Бијелићу.

Иначе за сваки Сабор Петровчана труде се да се подсјете значајних догађаја и личности из петровачког краја, ове године програм су посветили поменутом сликару Јовану Бијелићу. Бијелић је један од најпознатијих српских сликара између два свјетска рата. Највише је сликао портрете, пејзаже, мртву природу и композиције. Један је од оснивача и припадник сликарских група „Облик“, „Самостални“ и „Независни“. Редовни члан Српске академије наука и уметности био је од 1963.Сахрањен је у Алеји народних хероја на Новом гробљу. У београдској општини Вождовац постоји улица, која носи назив Јована Бијелића.

Приређен је богат културно-умјетнички програм, а том приликом су подјељење и захвалнице и признања свима који су дали свој допринос и помогли рад Удружења.

Душан Мрђа предсједник Удружења није крио задовољство радом Удружења, а посебно јер су успјели да се окупе по 10. јубиларни пут.

– Поред очувања традиције и културе петровачког краја, трудимо се да помогнемо нашим људима који су остали на тим просторима.

Сабору су присуствовали предсједници општина Босански Петровац и Дринић, директор Фонда за пружање помоћи избјеглим и расељеним лицима, као и представници градске управе и СПЦ.

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

Фото: РТВ

Нема коментара

Напишите коментар