АКТУЕЛНО:

Пресуда генералу Младићу биће укинута уколико вијеће прихвати чињенице

Одбрана је увјерена да ће првостепена пресуда генералу Ратку Младићу бити укинута уколико судско вијеће прихвати чињенице, али страхује од двоструких аршина, рекао је адвокат Бранко Лукић.

Он је навео да пресуда може да се обори добром жалбом, која је и припремљена, али и разумним судским вијећем.

– Ако буде тако, ми смо онда увјерени да ће пресуда бити укинута. Наравно да страхујемо од двоструких аршина, јер једни параметри важе за једне у БиХ, а други за Србе у БиХ – рекао је Лукић за ТВ Пинк.

Он је напоменуо да је у случају генерала Младића судско вијеће, пошто је видјело да има превише доказа против оног што желе, занемарило доказе који иду у његову корист.

Лукић каже да је током суђења покушао да се изокрене улога Младића, да прикажу како он није морао ни да нареди нешто, него да су други људи чинили злочине снагом његовог ауторитета.

– То не може у правном систему ниједне државе да прође, али у Хагу може. Трибунал је велики корак назад у развоју правосуђа у свијету, ниједан други суд не прихвата праксу овог хашког – рекао је Лукић.

Генералов син Дарко Младић каже да у Међународном резидуалном механизму за кривичне судове, некадашњем Хашком трибиналу, сада влада затишје, јер ново судско вијеће чита жалбу одбране на пресуду његово оцу, који, како каже, треба да буде ослобођен и пуштен кући.

Он је подсјетио да су разни међународни учесници мисија у БиХ, када су одлазили у пензију, говорили о позитивном доприносу генерала Младића у цијелој кризи и да су једино на његову ријеч могли да рачунају.

– Очекујемо датум за усмену расправу по питању жалбе. Само можемо да нагађамо, да се надамо и желимо да вјерујемо да ће ново вијеће усвојити нормалне правне стандарде. Нама је то довољно – рекао је Дарко Младић.

Он је истакао да је претходно судско вијеће кршило правне стандарде, те да одбрана вјерује да ће генерал Младић бити ослобођен ако буде нормалног правног размишљања, као и да ће успјети да га извуче на лијечење и сачува му живот.

Коментаришући најаве хашког судије Кармела Ађијуса да би поступак Младићу могао да буде окончан 2020. године, Дарко Младић каже да не би био први пут да тај суд нешто планира, а да се то промијени.

Он је поновио да је здравствено стање генерала Младића у протеклих неколико недјеља знатно погоршано, више него обично, и да је породица забринута.

– Ово није само наша процјена, већ су у посјети били и руски парламентарци и владика Глигорије. Сви су послије посјете били забринути јер је стање лошије него што су мислили – каже Дарко Младић.

Он је навео да су његовог оца прегледала три независна љекарска тима и да је сваки од њих донио исте закључке.

Текст преузет са: rtrs.tv

Коментари
  • „Gledamo na trgu projekcije iz gradova koji su bili meta.Jedno popodne 1995. prikazali su Srebrenicu. Bio je to užas. Holandski bataljon koji je tamo bio stacioniran, napravio je pravi masakr. Pobili su dosta Srebreničana, a još gore je to što su onda pobegli i ostavili čak i transportere. Posle nekoliko dana u Goražde dolazi čovek iz Srebrenice, Idriz aga. Stigao je preko Žepe i minirane teritorije kod rođaka u Goražde. Priča kako su ih plavci pobili. A kada je došao general Mladić ( citiram njegove reči) „objasnio je je narodu da se ne plaši da ko želi može da ostane, a ko želi da ide, autobusi su spremni da ih prebace do Sarajeva“. On je svoju ženu i unuke koji su došli iz Švedske za Bajram poslao kod sina. Srećan jer su se javili preko radio amatera da su srećno stigli, da su dobro i da se ne brine nego da se on čuva. Kaže Idriz aga da nije želeo da ostane u Srebrenici sam pa je došao u Goražde u nadi da će skoro kraj rata.“ Ovo je deo ispovesti jedne žene koja je u Goraždu živela od 1962. godine i doživela strahote kakve je prosto nezamislivo da čovek može da izdrži i ostane normalan. Pošto nemam njeno odobrenje da kažem o kome je reč, za sada neka ostane na ovome.

    недеља, 15. децембар 2019.

Напишите коментар