АКТУЕЛНО:

Одржан 13. Турнир у балотању у Бачкој Тополи

Клуб досељених и прогнаних лица општине Бачка Топола поводом славе клуба Преображење, а у оквиру Завичајних дана које организује Савез српских удружења сјевернобачког округа Суботица, организовао је 24.8.2019, 13. по реду Турнир у балотању.

Како нам је рекао предсједник Клуба пријавило се 13. екипа, претходних година их обично буде око 16. Они као Удружење учествују годишње на око 10 турнира.

– У овим просторијама које смо добили од МЗ окупљамо се по неколико пута недељно, балотамо, картамо, дружимо се – рекао је предсједник Клуба Миле Павлица и додао како су они међу првима организовали турнир у балотању.

Прве балоте је у Бачку Тополу донио секретар Клуба Благоје Ацан избјегавши са Плитвица 4.8.1991. године.

– Нас неколико се тада окупило и балотали смо по ливадама. Једном приликом нас је видио један локални Мађар и рекао да их и он има код куће, донио је дрвене балоте из Шибеника гдје је служио војску.

Нажалост, 1995. се догодила злочиначка акција Олуја када су се у Бачку Тополу населили Крајишници из Далмације, Лике, Баније и Кордуна.

– Прво смо направили стазу на језеру, а 1999. године смо добили просторије за Клуб од града, и направили прво једну, а затим и другу стазу – рекао је Ацан.

Како нам је Ацан рекао 2000. године су одржали први турнир, који је био на нивоу општине Бачка Топола. Учествовало је 8 екипа. Побједници су били Благоје Ацан, Миленко Марић и покојни Перо Баљак који су се надметали са Шпиром Лазиницом, Зораном Марићем и Душаном Гркинићем. Награда је била симболична, гајба пива, а турнир се одиграо на данашњем терену.

Да би 2007. проширили такмичење и од тада им у госте долазе и екипе из околине Београда, Новог Сада, Риђице, Палића, Бачког Душанова…

Прво мјесто освојила је екипа из Руменке.

Друго мјесто освојила је екипа из Болеча.

Треће мјесто екипа из Бачке Тополе.

Четврто мјесто отишло је у Адице (Нови Сад).

Најбољи играч био је Зоран Миланко из побједничке екипе Крајина из Руменке.

Било је ово цјелодневно дружење, Клуб из Бачке Тополе својим гостима је обезбједио доручак и ручак, а послије додјеле пехара услиједила је вечера, и дружење уз крајишку музику.

Текст и фото: Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар