Ветерани Звезде и РСК међусобним сусретом подсјетили се српских жртава

 

МИЛОШ БУРСАЋ ИСТОРПЕДОВАО ЗЕМЉАКЕ


Некадашњи фудбалери „Црвене Звезде“ и „Републике Српске Крајине“, на свој начин, дали су допринос обиљежавању страдања српског народа у злочиначкоj акцији хрватске војске „Олуја“. На Алтини, једном од највећих насеља у Београду, гдје су прогнани са простора РСК пронашли ново уточиште, 31. августа, пријатељском утакмицом у малом фудбалу, сјетили су се, прије свих, страдалих фудбалера и спортских радника са подручја РСК, као и осталих погинулих и несталих током четверогодишњег рата на том простору. Мада резултат на пријатељским утакмицама ветерана никада није у првом плану, поготово приликом обиљежавања страдања српског народа, вриједи забиљежити да је завршен резултатом 10:8 у корист Црвене звезде.

Детаљ са утакмице

ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ


Под именом „Да се не заборави“, одиграно је неколико турнира у малом фудбалу, поводом обиљежавања „Олује“ у балону кампа Кошутњак. Играли су, поред Звезде и РСК, и репрезентација Републике Српске и ветерани Партизана. Нажалост, ова традиција је прекинута, а захваљујући спортским ентузијастима из Крајине, Мили Совиљу и др Стевану Вукши, поново је дошло до сусрета ветерана Црвене звезде и репрезентације РСК, овог пута на Алтини, једном од највећих београдских насеља гдје су Крајишници пронашли своје ново пребивалиште.

Ветеране Црвене звезде, предвођене са клупе, једном од легенди Звезде Милошем Шестићем, и репрезентације Српске Крајине, предвођене двојцем Совиљ- др Вукша, на терен је извео некадашњи савезни судија из Бенковца, Давор Миљевић.

Др Стеван Вукша, Дамир Шарић и Марко Стегњаја

У публици су се нашли многи познати спортски радници и играчи, поникли на крајишким теренима, између осталих Марко Стегњаја, Драган Лацмановић, Саша Штрбац, садашњи тренер прволигаша Будућности из Добановаца, и многи други.  Почетни ударац извео је најстарији судионик овог меча Тривун Травица, својевремено играч далматинског лигаша „Кричке“ из истоименог мјеста поред Дрниша.

Почетни ударац

ПРЕЛИЈЕПИ ГОЛОВИ БУРСАЋА И ГРАОВЦА


Уиграност ветерана Црвене звезде је дошла до изражаја на самом почетку утакмице и није прошло неколико минута, а резултат је већ гласио 4:0 у њихову корист. Мора се признати да је ипак репрезентација РСК имала велику шансу да поведе, али са неколико метара од гола, недовољно прецизан био је Далибор Шкорић, некадашњи члан београдске Црвене звезде.

Далибор Шкорић у акцији

Пошто је утакмица играна на терену са већим димензијама и головима од уобичајених за мали фудбал, шансе су се, као на траци, ређале и са једне и са друге стране. Свакако, један од најљепших тренутака био је сјајно изведен ударац Милоша Бурсаћа са десетак метара, када је лопта између пречке и стативе готово поцјепала мрежу противника. Какав је то гол био можда је набоље парафразирати изреку Саше Локнера са СОС канала, да га три голмана одбранила не би.

Милош Бурсаћ (десно) и Ален Граовац (у средини), стријелци најљепших голова

На одмор се отишло вођством Црвене звезде од 6-2. У другом полувремену, Крајишници су повезали игру, ушли енергичније и Звездина разлика почела је да се топи. Сјајан гол у том периоду игре постигао је Ален Граовац. Само што је прешао центар снажно је ударио по лопти која се зауставила у доњем десном углу голмана Звезде Бабића. У једном тренутку, Крајишници су се приближили изједначењу, али су ветерани Звезде убацили у игру своје најбоље играче и рутински завршили овај меч.

„Крајишници“ бољи у другом полувремену

ЗВЕЗДА ЗНА КО СУ КРАЈИШНИЦИ


По завршетку утакмице, на трећем полувремену одржаном у ресторану Велебит у Земуну, подјељени су пехари и захвалнице. У уводној ријечи, Миле Совиљ је рекао да смо се овај пут окупили како би испоштовали наше жртве и како би се подсјетили на догађаје од прије 24 године које никакако не смијемо заборавити. Побједнички пехар, у име Црвене звезде, преузео је Саша Марковић, секретар секције ветерана нашег најтрофејнијег клуба.

Миле Совиљ и Саша Марковић

„ Црвена звезда зна колику је подршку имала у Крајини, а зна и да су сада Крајишници једни од њених највећих поклоника и зато ми је драго што смо данас одиграли овај сусрет у једном пријатељском духу. Посебно желим да истакнем да је „Олуја“ нешто што нико у српском народу не може заборавити, поготово Крајишници који су прошли кроз ту голготу“, истакао је Марковић, упутивши и извињење што утакмица није одиграна раније и што ветерани нису дошли у још јачем саставу, али у сезони годишњих одмора било их је тешко окупити.

Милан Јањић, Неђељко Вукашин, Миле Совиљ и Шпиро Тишма

На крају, организатори су се захвалили и спонзорима овог сусрета Неђељку Вукашину из Кричака, власнику предузећа „„КРИСТАЛ СО“ и Саши Стегњаји власнику фирме „РЕФАФЛЕКС“, без чије помоћи би се овај сусрет тешко организовао, као и домаћину трећег полувремена Петру Драгичевићу, на изврсној храни и гостољубивости особља ресторана Велебит.

Текст и фотографије: Жељко ДРОБАЦ

This is box title

САСТАВИ И СТРИЈЕЛЦИ


РЕПУБЛИКА СРПСКА КРАЈИНА – ЦРВЕНА ЗВЕЗДА (8:10)

Балон ШФ „Алтина“

Судија: Давор Миљевић

Стријелци: Шкорић и Маријан по 2, Шарић, Граовац, Туркаљ и Травица за РСК и Бурсаћ 4, Сеовић 3, Николић 2 и Ђаковић 1 за Црвену звезду

РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА РСК: Милан Јањић, Дејан Туркаљ, Слободан Јокић, Саша Стегњаја, Бориша Брујић, Ален Марјан и Далибор Шкорић (још су играли Жељко Ђекић, Васо Јањић, Ален Граовац, Душан Ђекић, Жељко Лежаја, Дамир Шарић, Душко Алавања)

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Драган Бабић, Бранко Николић, Милош Бурсаћ, Драган Стевовић, Никола Сеовић, Марко Травица и Милан Ђаковић (још су играли Зоран Каваја и Љубан Милосављевић)

This is box title

ПРВИ СУСРЕТ ЗВЕЗДЕ И РСК 1992. ГОДИНЕ У ВУКОВАРУ


Новембра давне 1992. године, на годишњицу када су снаге ЈНА и ТО ослободиле Вуковар, одиграна је прва утакмица између РСК и Црвене звезде коју је предводио тадашњи капитен Иван Аџић, стријелац јединог гола на утакмици. Међутим, пошто је Црвеној звезди УЕФА запретила, уколико још једном то ураде, да ће их избацити из свих такмичења под њеним окриљем, требало је да прође много времена да се ове двије екипе поново састану.

This is box title

ДР ВУКША У ДВИЈЕ УЛОГЕ


Доктор Стеван Вукша, легендарни доктор ФК Велебит из Бенковца, на овом мечу се нашао у двојној улози. Као један од коселектора репрезентације РСК, али у одређеним тренуцима и као љекар. Доктор Вукша је имао двије интервенције, прву, приликом повреде Саше Стегњаје током утакмице, а другу по завршетку утакмице када је једном од звездиних играча због малаксалости требало пружити прву помоћ. У оба случаја, др Вукша је професионално одреаговао, баш онако како га памтимо још са крајишких терена.

Др Вукша пружа помоћ Саши Стегњаји

/su_box]

 

Нема коментара

Напишите коментар