Одржан IV Селеушки  вишебој

Око 150 такмичара се 8. септембра 2019. год. окупило у банатском селу Селеуш – насељу Колонија, Општина Алибунар гдје је одржана четврта традиционална културно спортска манифестација под називом Селеушки вишебој . Организатор ове манифестације је Удружење грађана Селеушки вишебој уз подршку Oпштине Алибунар, донатора и других спонзора који су препознали значај ове традиционалне манифестације.

По сунчаном лијепом дану, лијепо је било бити на Селеушкој висоравни, такмичити се, навијати, дружити и на крају веселити. Више стотина мјештана и околине уживало је у културно- умјетничком, спортском и забавном програму.

Није се овдје само снага мјерила. Циљ ове манифестације је чување обичаја, традиције, културе Срба  из мјеста од куд потичу. Данас сви они памте оно што се не заборавља, а што су им преци оставили. Долазили су ту у више наврата „не својом вољом“ из Херцеговине, Бос. Крајине, Лике, Кордуна… земљом их частио Краљ Петар I 1918. године као ослободиоце и ратнике Солунског фронта.  Дођоше и по завршетку Другог свјетског рата, па их поново протјераше са вјековних огњишта ратовима деведесетих, они за које су се борили.

Ту су се окупили на једној малој, али у срцу великој колонији.

Манифестација је започела химном Боже правде коју је извео црквено-градски хор Света три јерарха.

Данијела Лончар начелница Јужнобанатског управног округа је званично  отворила манифестацију и нагласила да је ова манифестација изузетно важна јер је њен темељ очување и његовање културе и традиције, те да полако постаје „селеушки бренд“.

С тим се сложио и предсједник Општине Алибунар Душан Дакић и нагласио да је њихова општина имала срећу или несрећу да се велики број људи насели послије посљедњег рата.

– Имамо и људе који су дошли послије Првог и Другог свјетског рата из крајева бивше Југославије. И сам спадам у друштво Крајишника који увијек знају гдје ће на прело.

Вишебој је затворио предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта и изразио је задовољство што је присуствовао манифестацији чији је циљ да афирмише и чува обичаје и традицију из мјеста поријекла.

– Један од главних националних задатака наше двије државе Р Србије и Републике Српске је да сваки дан радимо на јачању националног, културног и духовног идентитета, односно да чувамо наш српски језик, ћирилицу, да његујемо православну вјеру, славимо крсну славу и чувамо обичаје и традицију.

Линта је посебно нагласио да морамо угледајући се на наше претке међусобно се поштовати, да разговором дођемо до рјешења. Споменуо је и девизу која се често може чути међу Србима „нека комшији цркне крава“, која је побугна за слогу и јединство нашег народа.

Једна од чланова Организационог одбора Селеушког вишбоја Зорана Братић, директорка ЈКП Универзал нагласила је да је ова манифестација важна за општину јер је једна од највећих.

–  Вишебој организује млади тим људи који је одлучио да живи и ради на селу, и дошли смо на идеју да организујемо неки догађај који ће бити добар за цијелу општину Алибунар и сами јужни Банат рекла је Братићева и нагласила да је вишебој донаторског карактера и све што зараде улажу у оптишну.

– Претходних година смо средили тоалете у основној школи, помогли српску и румунску правослвну цркву, фудбалске клубове и ове године ћемо сјести и договорити се шта је то најпотребније нашем селу – рекла је Братићева.

Фолклорни ансмбл Центра за културу Oпштине Алибунар извео је пригодан културно-умјетнички програм. Програм је водила Дуња Лончар.

На „Селеушком вишебоју“са својим специјалитетима учествовале су и жене, чланице Удружења жена Марија Прита. Марија Прита је Селеушанка, која је била прва Српкиња, доктор наука, у ондашњем Аустрогарском царству. Чланице удружења су поријеклом из Лике, Кордуна, БиХ оносно Републике Српске, Далмације, Баније, Баната. Слоган им гласи Заједно смо јаче.

Прошле године су учествовале у каравану Изађи ми на теглу и освојиле прво мјесто. Уживају спремајући традиционална јела, па су тако свој допринос дале и четвртом вишебоју, изложиле су своје производе.

Овом приликом су позвале и жене из околних мјеста, па су ту биле и Карловчанке, жене које се баве хумантарним радом, затим жене из Новог Козјака и Иланџе, а учествовале су и у спортском дијелу, у навлачењу конопца.

У спортском дијелу манифестације за титуле побједника надметали су се такмичари у сљедећим дисциплинама: трчање у џаку (дјеца до 15 год.), трка са јајетом, трчање у џаку-одрасли, трка по брвну, бој на брвну, надвлачење клипа, пењање уз стожину , скок у даљ из мјеста, скок у вис из мјеста, камена с рамена, надвлачење конопца.

Поред традиционалних народних вјештина одржано је и такмичење у балотама у коме је учествовало 18 екипа и то: Динара, Пазарци, Козјак Крајишници, Церак, Панчево, Миле мајстор, Обећала си, Олуић-компани, Равни Котари, Жегар, Печењара Шуша, Брада Кено, Буковица, Вук Мандушић, Селеушки вишебој, Вршац, Јужни ветар.

По завршетку такмичења у натјецатељским дисциплинама дошло је до проглашења побједника.

Побједницима припадајуће награде, признања, медаље и пехаре уручили су: Предсједник одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта и предсједник Општине Алибунар Душан Дакић.

Наградни фонд:

 1. мјесто 4.000,оо дин.
 2. мјесто 2.000,оо дин.
 3. мјесто 1.000,оо дин.

Наградни фонд у дисцп.навлачење конопца

 1. мјесто 10.000,оо дин.
 2. мјесто 3.000,оо дин.
 3. мјесто 2.000,оо дин.

И на крају у знак захвалности свима онима који су дали свој допринос и помогли у организацији манифестације у име организатора  додјељени су скромни поклони колективима и појединцима.

Поклоне примили: Миодраг Линта, Душан Бакић – Општина Алибунар, Оливера Цицовић –Центар за културу општине Алибунар,

РЕЗУЛТАТИ ПО ДИСЦИПЛИНАМА

(дисциплине за дјецу до 15 година)

Трчање у џаку

 1. Вељко Блажевић
 2. Катарина Берат
 3. Јован Ћурувија

Трка са јајетом у кашици

 1. Вељко Блажевић
 2. Анђела Блажевић
 3. Катарина Берат

 

(Дисциплине за одрасле)

Трчање у џаку- одрасли

 1. Александар Крајишник
 2. Јован Лисица
 3. Марко Косовац

Трка по брвну

 1. Јован Лисица
 2. Сава Јанош
 3. Јован Ћурувија

Бој на брвну

 1. Александар Крајишник
 2. Михајло Блажевић
 3. Срђан Лабус

Надвлачење клипа

 1. Драго Почуча
 2. Драгош Мијатовић
 3. Александар Крајишник

Пењање уз стожину

 1. Јован Ступар
 2. Јован Лисица
 3. Јован Ракић

Скок у даљ из мјеста

 1. Александар Крајишник
 2. Радован Видачић
 3. Зоран Кужет

Скок у вис из мјеста

 1. Радован Видачић
 2. Александар Крајишник
 3. Јован Лисица

Камена с рамена

 1. Александар Крајишник
 2. Радован Видачић
 3. Борислав Ђукић

Надвлачење конопца

1.Крајишници Вел.бан.село

2.Грмеч у срцу

3.Крајишки соколови

Турнир у балотама

 1. Жегар – Панчево, у саставу: Малић Тоде, Малић Мирко, Јакшић Мирослав
 2. Селеушки вишебој – Селеуш, у саставу: Кесовић Дарко, Шарић Борислав, Ненадић Милош, Опачић Душан
 3. Брада Кено – Владимировац, у саставу: Цвијетић Драган, Матијевић Љубо, Марган Данијел, Бошчић Милан

Након такмичарског дијела услиједило је народно весеље. Прво су атмосферу загријали Мајкани, да би она са Бајом Малим Книнџом дошла до усијања. Сви су били на ногама, а весеље је потрајало до раних јутарњих часова.

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар