ОДРЖАН 2. САБОР ХЕРЦЕГОВАЧКЕ ОМЛАДИНЕ У НОВОМ САДУ

  • На Други сабор омладине Херцеговине и пријатеља чекало се више од 2 године. Послије неуспјелих покушаја да се Сабор организује у периоду смањеног ковид дјеловања млади из Удружења Срба Херцеговаца и пријатеља у Србији нису губили наду да ће се Сабор ипак организовати чим се за то стекну услови. То се и десило 20.маја у ресторану Рибарац на Рибарском острву у Новом Саду гдје се већ деценијама окупљају Херцеговци и Херцеговке као и њихови пријатељи.

Жељни дружења већ од 18 часова кренуло је окупљање испред Ресторана срдачни поздрави и фотографисање испред добро познате заставе Српска Херцеговина.

На Сабору су дошли директно из Требиња и Билеће, па чак и из Лондона. Ипак, највећи број присутних су они који студирају, живе и раде у Новом Саду.

– Као и на Првом Сабору тако и на овом успјели смо да окупимо другу и трећу генерацију земљака, потомке оних који су се населили на ове просторе прије скоро 100 година, као и оних који су доселили током 90-их година прошлог вијека и то нас посебно радује. Када смо правили концепт Сабора поставили смо високе критеријуме и сад је на нама да их само очувамо и да сваки наредни Сабор бар мало унаприједимо – истичу организатори Сабора.

У циљу очувања културе и традиције Срба из Херцеговине приређен је кратак, али садржајан културни програм у коме су учествовали млади чланови Удружења. Вече је отворила женска пјевачка група извођењем химни Републике Србије и Републике Српске. Водитељка програма, дугогодишњи члан Удружења, Лана Палавестра својим стасом и гласом заокупила је пуну пажњу посјетилаца, приликом најаве програма и самих учесника. Присутнима се у име Удружења обратио предсједник Удружења Божидар Миловић који је поздравио све присутне и истакао значај и улогу младих у раду Удружења, не кријући одушевљене организацијом вечери.

Звуком гусала и уз пјесму представио се млади гуслар Милош Лучић заједно са осталим члановима мушке пјевачке групе. Извођење традиционалне куле ови момци одјевени у народне ношње измамили су велики аплауз. У наставку програма соло пјевањем представила се Сара Хамовић, будућа докторка, која ће поред знања стеченог током студија свакако користити и свој божанствени глас који чини својеврстан мелем за душу. Женска пјевачка група представила се пјесмом “Кол′ко снаге хумска земља има“.

ЗЛАТНЕ ПОВЕЉЕ ТОДОРОВИЋУ, МИЛЕНИЋУ И НИКЧЕВИЋУ

Предсједник Комисије за рад са младима Милош Томић уручио је Златне повеље заслужним појединцима за дугогодишње несебично залагање и допринос раду младих у Удружењу. Добитници овог престижног признања су Видак Тодоровић, успјешни привредник који је учесник свих акција које организују млади из Удружења.

Затим Бојан Миленић, коме је ово друго високо признање за последњих 7 дана. Наиме, Бојан је на годишњој скупштини Црвеног крста Новог Сада изабран за члана скупштине и том приликом уручено му је признање Сребрни знак, које додјељује Црвени крст Србије заслужним појединцима за значајне резултате у остваривању задатака и циљева Црвеног крста.

Трећи награђени је Марко Никчевић, активни члан и бивши предсједник Комисије за рад са младима.

Традиционални дио програма завршен је наступом гуслара и мушке пјевачке групе извођењем традиционалне ганге. Најављено изненађење вечери услиједило је након вечере наступом Саре Хамовић са пјесмом Данице Црногорчевић Весели се српски роде која представља својеврсну химну свих Срба ма гдје они живјели.

У наставку вечери херцеговачка омладина се забављала уз бенд Дејана Шубаре.

ПОМОЋ ЗА ВИШЕЧЛАНЕ ПОРОДИЦЕ У ХЕРЦЕГОВИНИ

Млади из Удружења препознатљиви управо по хуманим активностима и током Сабора организовали су прикупљање помоћи вишечланим породицама у Херцеговини. На уласку у ресторан поред погаче и соли стајала је и кутија за прикупљање помоћи од које се нису оглушили посјетиоци на Сабору. Новчана средства по завршетку акције биће уплаћена Фондацији Свети Вукашин (Извршни одбор Гацко).

Жеља нам је да Сабор постане традиционалан и да поред окупљања 13.јануара, дочека Српске нове године и обиљежавања Славе Удружења имамо и једно овако окупљање младих.

– Оно што смо успјели са ова два Сабора и што нас посебно радује јесто то да смо на једном мјесту окупили младе из Херцеговине, младе који су скоро дошли из Херцеговине и који овдје студирају а посебно нам је драго што су са нама и наши земљаци који су рођени у Србији. На другом Сабору окупило се око 350 младих а слободно можемо рећи да је њих  више од 100 дошло из мјеста као што су Гајдобра, Нова Гајдобра, Сечањ, Сутјеска, Клек, Бачка Паланка, Зрењанин, Суботица… Не треба заборавити чињеницу да су са нама дио Сабора били и наши пријатељи, колеге који нису из Херцеговине. Све то нам чини велику част и даје потврду да радимо “праву ствар“. Захваљујемо се свима који су били дио Сабора и који су дали допринос да ово окупљање буде величанствен скуп младости – поручују млади из Удружења.

У здрављу се састајали у весељу саборовали поручују млади из организационог одбора Сабора који су већ кренули у припрему сљедећег Сабора.

 

Текст: Б. Миленић
Фотографије: Божица Михајловић

 

Преузето са: Слободна Херцеговина

 

Нема коментара

Напишите коментар