Велики број вјерника на заједничкој литургији у Скопљу

У присуству великог броја вјерника у Саборном храму Свети Климент Охридски у Скопљу у току је заједничка литургија Српске православне цркве и МПЦ-ОА, коју служе патријарх српски Порфирије и старјешина македонске цркве Стефан.

Литургији присуствују и представници Католичке цркве, велики број монаха и вјерника из других градова.

Како преносе скопски медији позивајући се на цкрвене изворе, помирење двију сестринских црква – СПЦ и МПЦ-ОА – је веома важно, а овај догађај оцјењује се као чин хришћанске љубави.

Скопски портал Телма пише да је важно то да је ово само почетак процеса стицања томоса за аутокефалност МПЦ-ОА, за који, како се наводи, двије сестринске цркве очекују да ће га додијелити васељенски патријарх Вартоломеј.

Наводе и да је до овог догађаја дошло након одлуке Васељенског патријарха од 9. маја ове године да МПЦ-ОА врати у канонско јединство са осталим православним црквама.

Подсјећа се да заједничка литургија двојице поглавара долази након превазилажења 55-годишњег раскола између СПЦ и МПЦ-ОА и поновног успостављања канонског и евхаристијског општења.

Претходно, 19. маја, двојица поглавара служили су заједничку архијерејску литургију помирења у Саборном храму Светог Саве у Београду.

Делегација Српске православне цркве, коју је предводи патријарх Порфирије, јуче је допутовала у Скопље, а у њој је и осам епископа СПЦ.

Додаје се и да је данашња заједничка литургија услиједила је након јучерашњег завршетка Сабора Српске православне цркве у Београду, који је 16. маја потврдио статус најшире могуће аутономије МПЦ-ОА, односно пуне унутрашње независности, додијељене 1959. године.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар